# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De Poolse regisseur Andrzej Zulawski had in 1975 met L’important c’est d’aimer zijn Franse debuut. Hij maakte de overstap van Polen naar Frankrijk vooral vanwege de censuur van de Poolse autoriteiten. Het betekende de kennismaking van het Franse filmpubliek met een filmmaker die bekend zou komen te staan om zijn controversiële, brute en realistische stijl. Het meest opvallend in L’important c’est d’aimer zijn de rollen van Romy Schneider en Jacques Dutronc. Schneider, beloond met een César voor beste actrice, gaf later toe dat ze deze rol als de beste in haar carrière beschouwde. Voor Dutronc, die tot dan toe als zanger furore maakte, betekende zijn rol de doorbraak als acteur.

L’important c’est d’aimer is een bewerking van de roman La nuit américaine van Christopher Frank, die ook meewerkte aan het scenario. De film volgt Nadine Chevalier (Schneider), een mislukte actrice die moet rondkomen van rolletjes in slechte b-films, getrouwd met de al net zo mislukte dandy Jacques Chevalier (Dutronc), verzamelaar van showbizzfoto’s. Op een dag, terwijl Nadine voor een filmrol de liefde moet bedrijven met een in bloed gedrenkte, stervende man, kijkt ze plotseling recht in de lens van fotograaf Servais Mont. Gebroken, met tranen in de ogen, smeekt ze hem te stoppen met het maken van foto’s. Dat doet Servais, maar hij wil er wel iets voor terug: een fotoreportage bij haar thuis. De freelance fotograaf, wiens werk vooral bestaat uit het fotograferen van al dan niet homoseksuele pornoacteurs en extravagante orgies, wordt al snel verliefd op Nadine. Maar Nadine is emotioneel volledig afhankelijk van haar man Jacques, zonder wie ze waarschijnlijk als prostituee zou leven. Servais weet een enorme lening los te trekken van zijn opdrachtgevers, en financiert een theaterstuk waarin Nadine de hoofdrol kan spelen.

De film L’important c’est d’aimer speelt zich af in de onderste regionen van de Franse filmwereld. Regisseur Zuwalski toont een beeld van de losers en gemiste kansen, een wereld waar (volgens hem) liefde de enige uitweg is. Met een pijniljk en grof realisme vertelt hij zijn verhaal, waarbij hij veel leent van de Franse Nouvelle Vague-stroming. De handheld camerabeelden bepalen de claustrofobische sfeer van de film, en de muziek van Georges Delerue is bombastisch en bijna melodramatisch, en doet veel denken aan Godard’s Le mépris.

De film wordt geprezen om zijn indrukwekkende acteerprestaties, en door sommigen verguisd vanwege het oppervlakkige verhaal. De acteurs, met name Schneider en Dutronc, zijn inderdaad op veel momenten subliem. Romy Schneider was in die tijd op de top van haar bekendheid, zes jaar na La piscine, zeven jaar voor haar vroegtijdige overlijden. Ze speelt in deze film een rol die zo dicht bij haar staat dat het niet moeilijk voor te stellen is dat ze dit de beste rol van haar leven vond.

L’important c’est d’aimer is niet voor iedereen weggelegd, je moet als kijker wel tegen een stootje kunnen. Let vooral op: de verschillen en overeenkomsten tussen de eerste en laatste scène, de liefdesdriehoek tussen de fotograaf, de gefotografeerde, en de verzamelaar van foto’s; de sfeervolle muziek; en Romy Schneider.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “L’important c’est d’aimer”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.