Een aantal Franse films zijn inmiddels in het publieke domein beland of rechtenvrij beschikbaar. Op diverse websites kun je deze films gratis bekijken of gratis downloaden. Hieronder enkele aanraders.

Tirez sur le pianiste, François Truffaut
De film volgt Charlie Kohler, concertpianist, wiens carrière niet naar wens verloopt. Hij verdient de kost als barmuzikant en komt daarbij in contact met een stel onhandige boeven. Ongewild raakt hij verstrengeld in de onderwereld. Truffaut geeft het verhaal voortdurend onverwachte wendingen en zet de kijker op het verkeerde been. Bruuske veranderingen van ritme en sfeer zorgen voor een licht absurde ondertoon.

Bekijk de film gratis online of download via torrent op Archive.org.

La Passion de Jeanne d’Arc, Carl Theodor Dreyer
Een verhaal over de berechting van Jeanne d’Arc, die tijdens de Honderdjarige Oorlog beschuldigd wordt van ketterij. Tijdens een vijf maanden durend proces proberen rechters met chantage en intimidatie Jeanne d`Arc haar overtuiging af te doen zweren, maar ze kiest toch voor de brandstapel. Deze klassieke zwijgende film is geheel opgebouwd uit dramatische close-ups. Hopeloos wordt ze gedwongen haar getuigenissen over heilige visioenen te herroepen. Dreyer’s Jeanne d’Arc is een experimentele film over geloof, belijdenis en verlossing.

Bekijk de film gratis op Youtube

Les vampires, Louis Feuillade
Les Vampires is een Franse misdaadfilmserie van Louis Feuillade uit 1915-1916. De serie volgt de journalisten Guérande en Mazamette in hun onderzoek naar een Parijse gangsterbende die zich de vampieren noemt, met als belangrijkste lid ene Irma Vep (anagram van vampire). Irma Vep is zangeres in een nachtclub en een van de leiders van de criminele bende ‘Les vampires’. Gehuld in katachtige zwarte pakken struinen de leden van ‘Les vampires’ al stelend en moordend door het Parijs van de jaren tien. De filmreeks was een zeer groot succes bij het publiek.

Alle delen van de serie bekijk je gratis op Youtube.

La petite marchande d’allumettes, Jean Renoir
Nieuwjaarsnacht, ergens in het barre noorden in een arme buurt. Een jong meisje (Catherine Hessling) leurt op de straat met lucifers, maar in volle koopwoede merkt niemand haar op. Door de ramen ziet ze hoe de rijken feest vieren, terwijl zij verkleumt van de kou. Ze heeft geen enkel doosje verkocht en durft niet naar huis gaan. Overmand door vermoeidheid en honger zoekt ze warmte bij een brandende lucifer en krijgt visioenen. Lyrisch-poëtische bewerking van het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Elk beeld is een prachtig schilderij en de surrealistische beelden op het einde grijpen je naar de keel.

Bekijk deze film uit 1928 gratis op Archive.org.