# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Philippe Ramos maakte in 2003 al een korte film met de naam Capitaine Achab. Nu, vier jaar later, komt hij uit met een lange speelfilm over de tragische kapitein uit het door velen niet te verfilmen geachte klassieke meesterwerk Moby Dick. Ramos volgt de verhaallijn van Herman Melville niet klakkeloos. Integendeel, hij laat de film bovenal een biografie zijn van Achab, verteld vanuit de perspectieven van vijf verschillende personages, waarvan hij er zelf vier heeft ingebracht. Alleen het laatste deel valt enigszins met de roman samen.
De vijf verschillende vertellers verhalen als voice-over van hun ervaringen met de jonge Achab, in de film opgroeiend in de bossen met een norse vader (Jean-François Stévenin), en met de latere eigenzinnige en ambitieuze zeeman (Denis Lavant). Ramos heeft de historische setting van het negentiende-eeuwse New England overtuigend neergezet en schetst als een weelderige schilder met de precisie van een rondreizende portretfotograaf de omgangscodes binnen de sociaal geladen ontmoetingen van zijn personages. Achab blijft daarbij al die tijd een eenling, op zichzelf teruggeworpen, vol brandende ambitie, op weg naar een onvermijdelijk einde. Ramos expliciteert dit einde als hij de kapitein, die ook in het boek een min of meer suïcidale onderneming tegen de witte walvis was begonnen, de dood bewust laat opzoeken. Met terugwerkende kracht verleent dit einde zijn leven nog meer dramatische eenzaamheid.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Capitaine Achab”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.