# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De Franse schrijver Guy de Maupassant (1850-1893) stond qua stijl ergens tussen Gustave Flaubert en Émile Zola in, zijn werken vertonen namelijk zowel realistische als naturalistische kenmerken. Hij schreef zes romans, maar werd vooral bekend met zijn novellen – ook wel contes genoemd, korte verhalen – waarvan hij er ruim driehonderd schreef. Terugkerende thema’s in zijn schrijfsels zijn de regio Normandië, waar hij lange tijd woonde, en Parijs, decor van zijn roman Bel-Ami en van een aantal korte verhalen. Verdere thema’s zijn de Frans-Duitse oorlog en de Duitse bezetting rond 1870, de vrouw – meestal in de rol van slachtoffer – en psychologische thema’s als waanzin, depressie, en ongeluk in de liefde. In zijn verhalen was weinig plaats voor nauwkeurige beschrijvingen, hij tekende zijn personages en decors vooral met korte, karakteristieke observaties. In 2007 en 2008 werden zestien novellen van Maupassant verfilmd en uitgezonden op de Franse zender France 2. Verschillende regisseurs en acteurs, onder wie enkele bekenden, tekenden voor een episode. Just Entertainment bracht onlangs een dvd-box uit met de acht afleveringen van het eerste seizoen.

De volgorde van de verhalen op de dvd-uitgave verschilt van de oorspronkelijke uitzendvolgorde. In de eerste aflevering van de dvd-versie, Le père Amable (regie: Olivier Schatzky) draait het om een vader die het geluk van zijn zoon in de weg lijkt te staan. De zoon wil trouwen met een vrouw die een onwettig kind heeft, zijn vader is daar fel op tegen. De strijd van de jonge vrouw om geaccepteerd te worden staat centraal in dit verhaal. De volgende aflevering La parure het sieraad, een van Maupassants bekendere verhalen en hier verfilmd door regisseur Claude Chabrol, gaat over een echtpaar waarvan de man op een ministerie werkt en waarvan de vrouw verblind is door de pracht en praal van de stand waar ze net niet toe behoren, maar waar ze even aan mogen ruiken. De man wil in alles aan zijn vrouw tegemoet komen, en zo wordt hun ondergang op een wat cynische wijze ingeluid door een halssieraad. Behalve de medewerking van Chabrol staan acteurs Cécile de France en Thomas Chabrol, zoon van, garant voor een degelijke uitwerking. L’héritage, de erfenis, de volgende episode, speelt zich af in hetzelfde milieu, en gaat over de erfenis van een oude tante, die ten deel zal vallen aan de dochter van een ambtenaar, maar op een voorwaarde: ze moet een kind hebben, en wel binnen twee jaar na haar overlijden. De pogingen om aan die voorwaarde te voldoen lijken echter weinig uit te halen. In Hautot père et fils raakt een oude man dodelijk gewond door een jachtongeval. Hij vertelt zijn zoon over een maîtresse in de stad, die hij jarenlang geheim gehouden heeft. De zoon zoekt de maîtresse op en krijgt haar kant van het verhaal te horen. De bekende acteur Jean Rochefort en zijn zoon Julien spelen de hoofdrollen in deze episode.

Miss Harriet is de naam van de vijfde episode. De adaptatie van dit korte verhaal voor de verfilming werd verzorgd door de bekende schrijver Philippe Claudel, die inmiddels met de film Il y a longtemps que je t’aime ook zijn sporen in de filmwereld ruim verdiend heeft. Omdat de thematiek in dit verhaal zich iets meer op het psychologische vlak begeeft dan bij de andere verhalen, is Claudel hiervoor de aangewezen persoon. Claudels boeken en zijn film staan immers algemeen bekend om hun gelaagdheid en de pogingen om door te dringen tot diepere menselijke beweegredenen. Juist hierom draait het in Miss Harriet, waarin een schilder terugkeert naar zijn jeugd om te beschrijven hoe een ervaring die hij toen had zijn latere werk en leven zou beïnvloeden. In Deux amis (Twee vrienden) vinden we de thematiek van de Frans-Duitse oorlog terug. Twee vrienden willen vroegere tijden doen herleven en gaan midden in het bezette gebied een dagje vissen. Dat dit niet zonder gevolgen blijft is overduidelijk, en daarmee wordt dit verhaal een van de weinige waarin de cynische blik van Maupassant zo op de voorgrond treedt.

Histoire d’une fille de ferme (Verhaal van een boerenmeisje) toont juist weer een andere kant van Maupassants karakter. Dit verhaal heeft namelijk een tamelijk happy end, alhoewel dat er gedurende het grootste deel van de ontwikkelingen niet aan lijkt te komen. Hierin draait het om een boerenmeisje dat zwanger raakt van een knecht, het kind in het geheim krijgt en uiteindelijk trouwt met de boer, zonder hem over de baby te vertellen. Bekend figuur in deze aflevering is de acteur Olivier Marchal, acteur en regisseur van films als 36 Quai des Orfèvres en MR 73. In het verhaal Toine tenslotte wordt de komische, bijna burleske kant van Maupassants verhalen getoond. Een herbergier die erg van drinken en veel eten houdt raakt bedlegerig en komt geheel onder de plak van zijn vrouw. In zijn bed lijkt hij volkomen nutteloos voor haar, tot een van zijn vrienden met een verbluffend idee komt.

De afleveringen van het eerste seizoen van deze televisieserie geven al met al een interessant beeld van het oeuvre van de schrijver Guy de Maupassant. Wat vooral opvalt is de diversiteit hierin. Hoewel veel van zijn verhalen worden gekenmerkt door een zekere pessimistische visie op de mens en de wereld waarin hij leeft, zit er in elk verhaal wel iets aparts, een verrassende wending, clou of personage. Dat de afleveringen niet steeds door dezelfde regisseurs en acteurs zijn gemaakt komt de verfilmingen ten goede, zeker ook doordat vaak niet voor de minste namen is gekozen. Hun ervaring en talent zorgt ervoor dat elke episode boeiend is, en dat er voldoende recht wordt gedaan aan de kwaliteit van het oeuvre van een van Frankrijks bekendere auteurs. Een zeer toegankelijke en aangename kennismaking met het werk van Guy de Maupassant.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Chez Maupassant”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.