Francofonia

Geregisseerd door Aleksandr Sokurov

Francofonia is het verhaal over twee opmerkelijke mannen, aanvankelijk elkaars vijanden: directeur van het Louvre Jacques Jaujard en nazi-officier Franz Graf Wolff-Metternich. Hun samenwerking was niet zonder risico’s en zou de drijvende kracht worden achter het veiligstellen en behoud van Franse museum- en andere kunstschatten.

Juni 1940. Duitse troepen marcheren Parijs binnen. Een officier, Franz Graf Wolff-Metternich, gaat al snel naar museum het Louvre. Hij is hoofd van Kunstschutz, de Duitse commissie ter bescherming van kunstwerken in bezet gebied. In het Louvre wordt hij ontvangen door Jacques Jaujard, directeur en bedenker van het evacuatieplan voor nationale musea. Het Louvre is – net als andere musea in Parijs – gesloten en nagenoeg leeg. De kunstschatten zijn in augustus 1939 al ondergebracht in landhuizen, net voordat de oorlog werd verklaard. In eerste instantie om ze te beschermen tegen mogelijke bombardementen. Aan kunstroof werd nog niet gedacht.
De aristocraat Wolff-Metternich is een hoogopgeleide, Frans sprekende cultuurliefhebber die een verbond sluit met Jaujard. Gedurende de bezettingsjaren blijft hij zijn superieuren in Berlijn om de tuin leiden en weet te voorkomen dat Franse kunstschatten naar de hoofdstad van het Derde Rijk worden gedeporteerd.

Een film uit 2015, met Aleksandr Sokurov, Andrey Chelpanov, Benjamin Utzerath, Catherine Limbert, Francois Smesny, Jean-Claude Caër, Johanna Korthals Altes, Louis-Do de Lencquesaing, Peter Lontzek, Vincent Nemeth

Categorie: ,

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 2 stemmen, gemiddeld: 9,00 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

  1. Pieter

    Mooie en interessante film. Ik had geen idee wat er zich toentertijd heeft afgespeeld in het Louvre. Door het gebruik van originele filmbeelden, die tussen de andere scènes zijn gemonteerd krijg je het gevoel dat het erg realistisch is.

Een beoordeling toevoegen