# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Na La môme (La Vie en Rose) komt regisseur Olivier Dahan opnieuw met een biopic. En waar hoofdrolspeelster Marion Cotillard door kijkers en filmpers geprezen werd om haar vertolking van Édith Piaf, moet actrice Nicole Kidman het juist vooral ontgelden voor haar vertolking van Grace Kelly. Maar ook vooraf aan de première was er al het nodige te doen om deze film over het leven van prinses Grace van Monaco.

Zo liet de familie van Grace, het prinselijk huis van Monaco, al voor het uitkomen van de film officieel weten dat ‘deze film in geen enkel geval kan worden aangemerkt als biopic’. ‘De trailer lijkt een farce en bevestigt het volledig fictionele karakter van deze film.’ Goede reclame natuurlijk en dus stroomden de bezoekers alsnog toe. Verder was regisseur Olivier Dahan ook niet tevreden met het feit dat producent Harvey Weinstein allerlei knip- en plakwerk wilde verrichten om de film naar zijn gevoel beter in de markt te kunnen zetten.

Grace of Monaco richt zich op de episode van het leven van Grace Kelly waarin ze naar Frankrijk komt en trouwt met prins Rainier van Monaco. Ze zegt met die stap haar filmcarrière gedag en begint aan een nieuw sprookjesachtig leven als prinses. Onder de ogen van de roddelpers en de rest van de wereld zet ze haar eerste wankele stappen in het jetsetleven aan de Zuid-Franse kust. Daar krijgt ze al snel te maken met een flinke crisis die haar zojuist begonnen nieuwe leven weer overhoop kan halen.

De Franse president De Gaulle is namelijk verzeild in een koloniale oorlog in Algerije en heeft dringend geld nodig. Dat denkt hij te kunnen halen in het belastingparadijs Monaco. Hij wil dat er vanaf nu veel meer belasting wordt geheven en dat die belasting direct naar Frankrijk stroomt. De beschermde status van Monaco heeft nu wel lang genoeg geduurd. Als de prins van Monaco niet van plan is toe te geven aan de wensen van De Gaulle, zijn de rapen gaar. De Gaulle dreigt het prinsdom binnen te vallen en te annexeren. De haven en toegangswegen naar Monaco worden geblokkeerd, en de situatie wordt nijpend. Maar dan gooit prinses Grace haar charmes in de strijd.

Helemaal historisch accuraat is de film niet, kun je al direct uit bovenstaande samenvatting afleiden. De rol van Grace wordt overtrokken, en bovendien kun je van mening verschillen over of de manier waarop de prinselijke familie in Monaco wordt neergezet wel helemaal eerlijk is. Het grote Frankrijk als pestkop, het ‘arme’ kleine Monaco als Klein Duimpje. Terwijl Monaco ook in die tijd al een toevluchthaven was voor grote bedrijven en rijke families, omdat ze er zo weinig belasting hoefden te betalen. Ze konden wel wat lijden, met andere woorden.

Misschien nog wel het grootste manco aan de film is dat er eigenlijk zo weinig gebeurt. We zien Grace wat door het grote paleis dwalen, we zien hoe ze haar man amper ziet, een poging doet liefdadigheidswerk op te zetten, haar kinderen te vermaken, een keuze moet maken tussen Hollywood en Monaco, maar dat is het dan ook wel. Met de dramatische afloop die haar leven kende (ze overleed na een auto-ongeluk) viel er van het script toch wel meer te maken zou je denken.

De vele mooie plaatjes van Zuid-Frankrijk en de stijlvolle ambiance maken wel wat goed. Voor liefhebbers van kostuumdrama’s zijn de ruim 100 minuten van de film dan ook waarschijnlijk geen verloren tijd. Voor filmliefhebbers die wat meer hechten aan historiciteit en diepte misschien wel.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Grace of Monaco”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.