# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Films met een hoofdrol voor de Franse keuken zijn er al veel gemaakt in Frankrijk, niet verwonderlijk als je bedenkt dat koken en eten een belangrijk onderdeel is van de Franse cultuur. Meestal gaat het bij dat soort films om komedies, zoals Comme un chef, L’aile ou la cuisse en Le grand restaurant. Maar ook in andere films speelt eten een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld in het immigrantendrama La graine et le mulet. In Haute Cuisine – een mengeling tussen een komedie en drama – draait het allemaal om het bereiden van eten. En niet voor de minste, het gaat om de maaltijden voor de Franse president. Het valt niet aan te bevelen om de film met een lege maag te bekijken.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het leven van DaniĂšle Delpeuch, een eenvoudige restauranteigenaar op het platteland van Frankrijk, die in de jaren ’80 door de Franse president Mitterand naar het ElysĂ©e wordt gehaald om de privĂ©maaltijden van de president te verzorgen. In de film heet ze Hortense Laborie (gespeeld door Catherine Frot), een rustige vrouw die weet wat ze wil. In het paleis van de president belandt ze midden in een wereld vol mannen en zal ze moeite moeten doen om haar visie op koken uit te dragen. Gelukkig is de president een fan van haar kookstijl Ă  l’ancienne, de reden ook dat ze naar Parijs is gehaald.

Gaandeweg ontdekt ze de goed geregelde logistiek die er achter het bereiden van maaltijden in het paleis van de president zit. Hortense leert er vriend en vijand kennen, zo ontspint zich bijvoorbeeld een hevige rivaliteit tussen haar en de centrale keuken, die de reguliere maaltijden van alle aanwezigen in het paleis verzorgt. De koks zien haar uiteraard als bedreiging en doen er alles aan om haar het leven zuur te maken. Maar ook van andere kanten wordt ze tegengewerkt. Haar missie om het eten van de president aangenaam te maken komt op losse schroeven te staan wanneer ze van de huisdokter te horen krijgt dat de president zich aan een regime moet houden. Voortaan geen saus, vetten en suikers meer die het eten juist zo lekker maken.

De gang van Hortense door de keukens en bijvertrekken van het presidentieel paleis wordt vanuit flashbacks in beeld gebracht. In het heden zit ze namelijk op Antarctica, waar ze het eten van een groep wetenschappers verzorgt. Een groter contrast is er bijna niet denkbaar, en als kijker vraag je je al snel af hoe het zo heeft kunnen komen. Dat is dezelfde vraag die ook een Australische journaliste zich stelt, die hier samen met een cameraman is om een documentaire over de afgelegen onderzoekspost te maken. Die vraag wordt zijdelings beantwoord terwijl we Hortense volgen in de besloten wereld van het paleis.

Helaas blijft Haute Cuisine meestal nogal oppervlakkig, als een gerecht dat nog net wat aan pit en smaak mist. De eindeloze beelden en beschrijvingen van de heerlijkste gerechten zijn inspirerend voor de fanatieke thuiskok, maar zullen de cinefiel halverwege toch wat gaan vervelen. Doordat regisseur Christian Vincent weinig tijd neemt om de karakters uit te diepen (wat is de voorgeschiedenis van Hortense, hoe is ze met vrienden, familie, kortom, wie is ze naast haar werk) blijft een vrij eendimensionale prent over waarvan je het verhaal na het uitlopen van de filmzaal of het uitschakelen van de dvd-speler al snel weer vergeet. Daardoor zijn eigenlijk alleen de prestatie van hoofdrolspeelster Catherine Frot en de lekkere gerechten die voorbijkomen de betiteling ‘Haute Cuisine’ waard. Frot geeft wat warmte aan het geheel, maar heeft niet de juiste ingrediĂ«nten in handen om van de film een echt topgerecht van te maken. Wanneer je het combineert met een etentje is Haute Cuisine wel een leuke basis voor een culinair avondje uit.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Haute Cuisine (Les saveurs du Palais)”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.