Lucie Aubrac

Geregisseerd door Claude Berri

Regisseur en producer Claude Berri gaat vooral de geschiedenisboeken in vanwege zijn hoog gewaardeerde films Jean de Florette en Manon des Sources, maar hij maakte ook een behoorlijk aantal andere films. Lucie Aubrac is er daar een van, met in de hoofdrol Daniel Auteuil, die ook in de hiervoor genoemde films speelde. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Franse verzetsheldin Lucie Aubrac, die in 1943 een groep gevangenen – waaronder haar man – uit handen van de Duitsers bevrijdde. De film werd genomineerd voor een BAFTA-award.

Lucie Aubrac speelt zich af tegen de sombere achtergrond van een door de Duitsers bezet Frankrijk. Raymond (Daniel Auteuil) is getrouwd met Lucie, vader van een dochter, en onderdeel van een verzetsgroep. De film opent met een geslaagde actie waarbij een bomaanslag op een trein wordt gepleegd. Enige tijd na de aanslag wordt Raymond opgepakt op verdenking van zwarte handel. Koelbloedig stapt Lucie op de autoriteiten af en weet ze haar man weer vrij te krijgen.

Korte tijd later is het echter weer raak. Bij een ontmoeting van Raymond met andere leiders van het verzet worden ze overvallen door de Duitsers en allen gevangen genomen. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze verraden, hoewel de film uiteindelijk in het midden laat hoe en door wie dat gedaan is. Raymond geeft een valse naam op, maar komt in de belangstelling te staan van Nazi-beul Klaus Barbie. Hij wordt mishandeld en krijgt uiteindelijk de doodstraf opgelegd. Terwijl de dagen langzaam aftikken – en Raymond in een kleine cel tussen de kakkerlakken verblijft -, besluit Lucie opnieuw voor haar man op te komen en reorganiseert ze het uit elkaar geslagen verzet.

Zoals praktisch al Berri’s films is Lucie Aubrac een behoorlijk conventionele film die het niet moet hebben van spectaculaire acties of een ingewikkeld plot. Hoewel dit voor een deel van het publiek misschien wat ouderwets aandoet, slaagt hij er wel in een overtuigende film neer te zetten die voor de volle twee uur de aandacht vasthoudt. Dit doet hij niet door zich te richten op het zo getrouw mogelijk nabootsen van de situaties, of het meeslepend in beeld brengen van een kat- en muisspel tussen good guys en bad guys, maar eerder door zich te richten op de diepere verbinding tussen Lucie en Raymond.

De film is wellicht soms wat al te clean en voorspelbaar, maar doordat de nadruk dus meer ligt op het romantische karakter, is het gek genoeg wel een film die zich onderscheidt van zoveel andere films over dit soort heldhaftige verzetsdaden. Daniel Auteuil, nu een van Frankrijks bekendste acteurs, heeft niet de moeilijkste rol uit zijn carrière. Carole Bouquet – de Bondgirl uit For Your Eyes Only – trekt de aandacht voornamelijk door haar wat kille en emotieloze blikken, waaronder ze echter een diepere overtuiging weet laten door te schemeren die de film een deel van zijn kracht geeft.

Lucie Aubrac is niet de meest opwindende Franse film over de Tweede Wereldoorlog, en ook niet de meest politiek correcte film – althans niet volgens de tendens die de laatste jaren is ingezet. Uit films als La Rafle weten we inmiddels dat veel Fransen een open houding aannamen tegenover de Duitsers. Lucie Aubrac is in dat opzicht nog heerlijk ouderwets: de oorlog was een strijd tussen brute Nazi’s en heldhaftige verzetsmensen. Voor een genuanceerd beeld moet je dus niet bij Berri zijn, wel voor een sympatieke film met een vaststaande uitkomst.

Een film uit 1997, met Alain Maratrat, Andrzej Seweryn, Carole Bouquet, Daniel Auteuil, Eric Boucher, Franck de la Personne, Hans Wyprächtiger, Heino Ferch, Jean Martin, Jean-Louis Richard, Jean-Roger Milo, Pascal Greggory, Patrice Chéreau

Categorie: ,

Jouw stem voor deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(Nog geen stemmen)
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Lucie Aubrac”