# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De film Un baiser s’il vous plaît (Een kus, alsjeblieft) is de vierde lange film van regisseur, acteur en schrijver Emmanuel Mouret (1970). Dat hij bij al zijn films de mogelijkheid had om zelf het script te schrijven, te acteren en te regisseren, heeft hij waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan zijn scholing. Mouret is namelijk afgestudeerd aan de prestigieuze Parijse cinemaschool Femis. Hij bevindt zich daarmee in goed gezelschap: Louis Malle, Alain Resnais, Claude Sautet, François Ozon, Laurent Cantet; vele bekende en grote Franse regisseurs gingen hem voor. Nu staat een goede scholing natuurlijk uiteindelijk niet garant voor succes en ook met deze film wist Mouret in Frankrijk geen groot bioscoopsucces te bereiken, alhoewel een groot deel van de recensies positief was.

Deze romantische komedie heeft de structuur van een raamvertelling. Een vrouw vraagt de weg aan een man in Nantes. Na een gezellig etentje is er enige twijfel over hoe het verder moet. De twee voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar staan zichzelf niet toe daar iets mee te doen. Doordat de man wel enigszins aandringt en om een kus vraagt, krijgt de vrouw de gelegenheid te vertellen waarom ze terugschrikt om de man te zoenen en zo in een affaire te belanden. Een enkele kus kan namelijk volgens haar grote schade aanrichten. De vrouw vertelt dan het verhaal van Judith (Virginie Ledoyen) en Nicolas (Emmanuel Mouret). Deze twee vrienden kennen elkaar al lange tijd en delen alles met elkaar. Wanneer de twee samen in bed belanden, verandert hun relatie compleet. Was de beslissing om met elkaar naar bed te gaan vooraf een zeer rationele, en enkel bedoelt om te zorgen dat Nicolas van zijn seksuele frustratie af kwam en zo weer verder met zijn leven kon, het vervolg is minder rationeel. Hoewel ze het eerst niet willen inzien, blijken ze als ze elkaar na enige tijd weer zien, verliefd op elkaar te zijn. Judith heeft echter een andere man in haar leven, en ook Nicolas was alweer bezig een relatie op te bouwen met een andere vrouw.

Regisseur en schrijver Mouret snijdt met zijn film interessante punten aan. Hij overgiet het geheel echter met een nogal luchtig romantisch sausje, zodat de psychologie van de personages hier en daar het onderspit delft. Centraal in de film staat het gegeven dat liefde samenbindt en verplichtingen schept, dus niet vrijblijvend is. Als een enkele kus al grote gevolgen kan hebben, dient ieder zich wel eerst te bedenken voordat men zich daar aan over geeft. Anderzijds, doordat de film min of meer een happy end heeft, zijn die gevolgen blijkbaar voor niemand onoverkomelijk, hetgeen er weer voor pleit om zich juist wel aan impulsiviteit over te geven. In de loop van de film krijgt de kijker de indruk midden in een Grieks drama te zijn beland. In zekere zin is het dan wat teleurstellend dat de dramatiek van de antieke toneelspelen in de ontknoping achterwege blijft.

Emmanuel Mouret maakte met Un baiser s’il vous plaît een degelijke romantische komedie, die onder het oppervlakte meer wil zijn dan dat. Hij voegt aan een romantische raamvertelling een diepere filosofische laag toe. Dat hij er niet in slaagt die volledig uit te werken zij hem vergeven, vooral dankzij de sympathieke personages die de film op geen moment vervelend maken. Het spel tussen de mooie Virginie Ledoyen en Emmanuel Mouret is overtuigend, intelligent en bij tijden humoristisch. De interessante cameravoering en vaak minimalistische decors, evenals de klassieke soundtrack van de film, zorgen voor een frisse uitstraling waarbij het zwaartepunt bij de personages komt te liggen, die evenwel geen moment bezwijken onder die druk.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Un baiser s’il vous plaît”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.