# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Een alcoholistische hartchirurg, dat is vragen om problemen. Dat blijkt wel uit À coeur ouvert, een film die af en toe over the top is, maar het hart op de juiste plaats heeft. Dat kan ook haast niet anders, in een film waarin je meer dan eens een blik krijgt op een open-hartoperatie. De tweede speelfilm van regisseur en actrice Marion Laine is een bewerking van Remonter l’Orénoque, een roman van Mathias Enard en heeft twee kleurrijke hoofdrolspelers, Juliette Binoche en Edgar Ramirez.

Mila en Javier zijn getrouwd en werken in hetzelfde ziekenhuis, vaak aan dezelfde operatietafel. Ze zijn gespecialiseerd in hartoperaties en geroutineerd in het transplanteren van harten. Ze zijn al meer dan tien jaar getrouwd en werken hard, maar feesten tegelijk net zo hard. Alsof ze in hun vrije tijd moeten compenseren voor het stressvolle werk dat ze doen. Maar Javiers drinkgedrag begint zijn werkende leven steeds meer te beïnvloeden en het duurt dan ook niet lang in de film voordat hij naar een zijspoor in het ziekenhuis wordt gerangeerd.

Dankzij haar onvoorwaardelijke liefde voor Javier, ziet Mila Javiers gedrag maar al te snel door de vingers. Maar terwijl Javiers alcoholprobleem steeds groter wordt, wordt ook zijn jaloezie en bezitterigheid groter. Nu hij geen lange dagen meer in het ziekenhuis moet draaien, neemt de tijd toe waarin hij onbekommerd kan drinken. Javier drinkt de ene fles wijn na de andere, en al snel vervreemdt het stel van elkaar. Dan komt Mila er achter dat ze zwanger is. Ze hebben nooit kinderen gewild, maar is daar wellicht verandering in gekomen?

Regisseur Marion Laine wilde graag met de Venezolaanse acteur Edgar Ramirez werken en hij was het die Juliette Binoche voorstelde als tegenspeelster. Als liefdeskoppel zijn de twee geloofwaardig, als hartchirurgen misschien wat minder. Er rammelt het een en ander aan het plot, maar dat wil niet zeggen dat À coeur ouvert een slechte film is. Het meest frustrerende voor de kijker is misschien nog wel dat het lastig identificeren is met elk van de twee hoofdpersonen. Javier omdat hij zo verdraaid wispelturig en besluiteloos is, Mila omdat ze zo blind is voor de tekortkomingen van Javier en steeds weer als een hondje naar hem terugkeert.

Maar misschien is die verhouding tussen de hoofdpersonen ook wel weer de kracht van de film. Zijn relaties in het echte leven soms niet net zo wonderlijk, dat je je afvraagt waarom twee mensen in vredesnaam bij elkaar zijn? Op een dieper niveau blijft blijkbaar de aantrekkingskracht een onzichtbare verbinding in stand houden die sterker is dan alle domme dingen die een mens kan uithalen. Die verbinding wordt in dit geval gesymboliseerd door het ongeboren kindje in Mila’s buik, een kindje tegen wil en dank. Het einde van de film – is het een droom, of een vooruitblik? – is waar het hart van de film ligt. Een hartstochtelijk verhaal over liefde en passie, met af en toe een cliché te veel.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “À coeur ouvert”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.