Grand Central

Geregisseerd door Rebecca Zlotowski

Met haar debuutfilm Belle Épine kreeg regisseur Rebecca Zlotowski al de nodige erkenning, onder meer door het winnen van de Prix Louis Delluc voor beste eerste film. In haar tweede film heeft ze opnieuw de beschikking over actrice Léa Seydoux, die deze zomer nog schitterde in het met de Gouden Palm bekroonde La Vie d’Adèle. Ze speelt samen met een andere nieuwe bekende Franse acteur, Tahar Rahim, die twee Cesars won met zijn rol in Un prophète.

In Grand Central volgen we de jonge arbeider Gary. Hij heeft geen diploma, en alleen de tijdelijke, laag betaalde baantjes zijn voor hem weggelegd. Hij solliciteert bij een kerncentrale, waar ze werknemers zoeken voor schoonmaakwerk. Het gaat om redelijk gevaarlijk werk, en voorafgaand aan de baan krijgt hij dan ook een korte training. Omdat ze dagelijks blootstaan aan straling, moeten ze beschermende pakken dragen en een speciale stralingsmeter dragen. Die mag niet boven een bepaald niveau uitkomen, als dat wel gebeurt zijn ze verplicht om in een ander gedeelte van de centrale te werken, of kunnen ze hun baan kwijtraken.

Gary trekt in bij een aantal van zijn nieuwe collega’s, die in wat stacaravans op een camping bivakkeren. Daar maakt hij kennis met Karole (Léa Seydoux), de aanstaande vrouw van zijn collega Toni (Denis Ménochet). Al direct vanaf het moment dat ze kennismaken is er een bepaalde aantrekkingskracht tussen hen beiden, die al snel een vervolg krijgt. Ze zoeken elkaar op in de natuur, ver weg van de spiedende ogen van Tony. En daar gaat het al snel verder dan een onschuldige wandeling. Ondertussen gebeuren er op de centrale kleine ongelukjes die een voorbode lijken voor iets groters dat te gebeuren staat.

Die zich opbouwende spanning en het contrast tussen de steriele omgeving van de centrale en de weelderige natuur vormen de belangrijkste elementen waar deze film uit is opgebouwd. Dat contrast wordt nog eens versterkt door het afwisselende gebruik van digitale opnames en analoge filmbeelden, voor respectievelijk de kerncentrale en de buitenscènes. Er gebeurt verder weinig, zodat alle aandacht uit kan gaan naar de relaties tussen de hoofdpersonen.

De regisseur heeft een boeiende metafoor tot onderwerp voor haar film gekozen. De aantrekkingskracht die er tussen Gary en Karole is, is net zo onzichtbaar als de straling waaraan ze beiden dagelijks blootstaan in de centrale. Maar net als de straling heeft hun liefde voor elkaar grote gevolgen. Daarom zal Karole een keuze moeten maken tussen de twee mannen in haar leven.

Grand Central is geen topfilm en mist een wat verder uitgewerkt plot. Ondanks dat is er iets intrigerende aan, iets dat blijft hangen. Het is moeilijk er de vinger op te leggen wat dat dan precies is, misschien wel het feit dat je liefst meer zou willen weten over de hoofdpersonen, hoe het verder afloopt, wat hun verhaal en achtergrond eigenlijk is. Misschien had de film daarom nog wel een half uurtje langer mogen duren.

Een film uit 2013, met Camille Lellouche, Claude Dubout, Denis Menochet, Grégory Givernaud, Guillaume Verdier, Jacques More, Johan Libéreau, Julie Moulier, Karim Leklou, Kessy Magnary, Léa Seydoux, Margot Faure, Marie Berto, Matys Hilaire, Nahoual Hadiaf, Nahuel Pérez Biscayart, Nozha Khouadra, Olivier Gourmet, Tahar Rahim

Categorie:

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 1 stemmen, gemiddeld: 5,00 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Grand Central”