Elle s’ en va

Geregisseerd door Emmanuelle Bercot

Waar Amerikaanse actrices op een bepaalde leeftijd aftaaien, blijven Franse actrices over het algemeen langer in de running. Zo ook de inmiddels 70-jarige Catherine Deneuve, die op haar 13e haar debuutrol had en sindsdien in tientallen films speelde. Actrice en regisseur Emmanuelle Bercot schreef de film Elle s’en va speciaal voor Catherine Deneuve. De hoofdrol is dus perfect op haar afgestemd, en dat laat zich op veel momenten zien ook. Bercot heeft net als velen een zwak voor Deneuve, en ze geeft haar in haar film ruimschoots de gelegenheid veel van zichzelf te laten zien.

Betty is een overwerkte restauranthoudster, met een zeurende inwonende moeder, een vreemdgaande minnaar en een van haar vervreemde dochter. Ooit was ze Miss Bretagne, en stond ze op het punt door te breken bij de verkiezing voor Miss France. Die droom ging op een dag verloren, maar wat er precies gebeurde wordt niet duidelijk. Ze raakte er in elk geval haar toenmalige liefde kwijt en lijkt daar nooit helemaal overheen gekomen te zijn.

Op een avond verlaat ze haar drukke restaurant om een pakje sigaretten te halen. Maar gaandeweg vraagt ze zich af waarom ze eigenlijk nog terug zou gaan naar het restaurant. Steeds weer vindt ze redenen om niet terug naar het restaurant te gaan. De grootste reden is wel het feit dat haar dochter plotseling belt met de vraag of ze haar zoontje Charly naar zijn opa van vaders kant kan brengen. Eerst kan ze maar moeilijk omgaan met haar lastige kleinzoon. Maar de jongen lijkt op zoek naar een oma, en kan er voor zorgen dat de familiebanden weer wat aangehaald worden. Ze belanden in een hotel, waar een reünie van de missverkiezing gehouden wordt, voordat ze verder op pad gaan richting de opa van Charly.

Elle s’en va is een roadmovie in de traditionele zin van het woord. We volgen Betty op haar tocht door de binnenlanden van Frankrijk, en komen steeds meer te weten over haar leven tot nu toe. De film heeft misschien hier en daar een clicheetje te veel (zoals het op en top Franse landelijke einde), maar het hart op de juiste plaats. Vooral de verschijning van Deneuve helpt mee, want het is aan haar te danken dat je blijft hopen op een goed einde.

Emmanuelle Bercot levert met deze film een subtiel familiedrama dat goed in elkaar steekt en bouwt op een mix tussen een onverwerkt verleden en problemen in het heden die tot een goed einde moeten worden gebracht. Mooi in beeld gebracht, en typisch ook voor een roadmovie, dat alleen een drastisch besluit er voor kan zorgen dat een vastgelopen leven weer op de rails kan worden gezet. De jonge acteur Nemo Schiffman, die Charly speelt, valt op door zijn natuurlijke spel, dat goed matcht met de rol van Deneuve. Hopelijk zien we hem nog in meer films terug. Ook leuk is het om Claude Gensac weer eens te zien, die beroemd werd met haar vertolking van de vrouw van Cruchot, in de Gendarme-serie van Louis de Funès.

Een film uit 2013, met Camille, Catherine Deneuve, Claude Gensac, Evelyne Leclercq, Gerard Garouste, Hafsia Herzi, Mylène Demongeot, Nemo Schiffman, Paul Hamy

Categorie:

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 1 stemmen, gemiddeld: 7,00 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Elle s’ en va”