# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Betty Blue 37°2 le matin

Geregisseerd door Jean-Jacques Beineix

Een film uit 1986, met Béatrice Dalle, Consuelo de Haviland, Dominique Pinon, Gérard Darmon, Jean-Hugues Anglade

Categorie:

Heb jij deze film gezien? Laat dan nu je review achter!

Koop deze film »

Online Franse films kijken »

Beschrijving

De film met de kryptische naam 37°2 le matin, die onder de titel Betty Blue internationale bekendheid kreeg, werd in 1987 genomineerd voor een Oscar en negen Césars, hoewel hij uiteindelijk maar één César won, voor de beste filmposter. Rond het verschijnen van de film waren critici over het algemeen niet erg positief over de film. Het zou een goedkope dramafilm zijn, met weinig diepgang. Na verloop van jaren kreeg de film echter meer waardering.

Betty Blue gaat over een jonge vrouw, Betty (Béatrice Dalle) en haar tien jaar oudere vriend Zorg. Op het eerste gezicht is Betty een normale jonge vrouw die volop van het leven geniet. Gaandeweg de film wordt echter duidelijk dat ze flink wat psychische problemen heeft. Zo reageert ze vaak heel heftig op wat er om haar heen gebeurt. Haar vriend Zorg, een klusjesman, heeft ooit een boek geschreven, maar heeft inmiddels al jaren last van een writers block. Als Betty het boek bij toeval ontdekt en leest, is ze ervan overtuigd dat dit boek een bestseller gaat worden, en typt ze het uit, zodat het naar uitgevers opgestuurd kan worden. De reacties die ze daarop krijgen zijn echter negatief.

Betty kan hier niet goed mee omgaan, hetgeen door Zorg met lede ogen wordt aangezien. Via een vriend komt er echter een nieuwe uitdaging, ze gaan een pianowinkel runnen in een rustig Frans dorpje. Zorg is inmiddels ook weer aan een nieuw boek begonnen, maar dat wil nog niet erg vlotten. Hoewel ze daar omgeven zijn door de rust en vrijheid, worden de stemmingswisselingen van Betty almaar heviger. Dat ze niet om kan gaan met teleurstellingen wordt duidelijk als ze denkt dat ze zwanger is, maar het uiteindelijk niet blijkt te zijn.

Deze teleurstelling en de teleurstelling van het uitblijven van een positieve reactie op het manuscript van Zorg, zorgen ervoor dat ze haar psychische problemen niet meer de baas kan, wat resulteert in een dramatische ontknoping van de film.

De bijna drie uur durende film Betty Blue (directors cut) is een zinderend drama, en in zekere zin een typisch Franse film: het heeft prachtige beelden en de muziek is subliem. De regisseur integreert in het verhaal kunstige shots van de omgeving en de personages. Geholpen door de acteerprestaties van Béatrice Dalle en Jean-Hugues Anglade is het een film van grote klasse. Dalle brengt het psychische verval van het hoofdpersonage overtuigend in beeld. Anglade zet op zijn beurt een sympathieke Zorg neer: als kijker kun je weinig anders dan sympathie opvatten voor zijn persoon. Hij doet er alles aan om het leven van Betty makkelijker te maken, dat het onbegonnen werk is neemt niet weg dat er geen poging gewaagd moet worden. De beslissing die Zorg op het eind neemt is geloofwaardig en geheel in de lijn van de film.

Vooral de enscenering, het in beeld brengen van omgeving en personages, maakt het tot een film die iedere filmliefhebber wel gezien moet hebben.

1 recensie voor Betty Blue 37°2 le matin

  1. Rcfish

    Prachtig verhaal dat je mee sleept!

Voeg een beoordeling toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven