# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Ruim 35 jaar na zijn eerste film La vie de château dat zich in 1944 afspeelt, kwam regisseur Jean-Paul Rappeneau in 2003 met zijn tot op heden meest recente film Bon Voyage. Hierin wordt hij herenigd met acteur Gérard Depardieu, met wie hij in 1989 de succesfilm Cyrano de Bergerac maakte. Bon Voyage speelt zich af aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, rond de Franse capitulatie. Van de 11 César-nominaties die de film kreeg, werden er uiteindelijk 3 gewonnen. Het is een film die vooral opvalt door de vele verwijzingen naar Franse en Amerikaanse filmklassiekers uit de jaren ’30-’50, iets wat ook goed aan de Franse filmposter te zien is. Een film die schommelt tussen (romantische) komedie, thriller en actiefilm.

Bon Voyage begint eenvoudig. We zien een beroemde actrice, Viviane Denvers (Isabelle Adjani) thuiskomen na een succesvolle filmpremière, daar wordt ze aangevallen door een man, deze komt uiteindelijk om het leven bij dit incident en ze roept de hulp in van een oude vriend, Frédéric Auger, om van het lichaam af te komen. Vanaf dat moment wordt het gecompliceerd en met elke nieuwe ontwikkeling treden er complicaties op. Wanneer de Duitsers Parijs bereiken en alle belangrijke en rijke mensen naar het zuiden vluchten, ontmoeten Auger en Denvers elkaar weer. Denvers is op dat moment samen met de minister van Binnenlandse zaken, Jean-Étienne Beaufort (Gérard Depardieu). Verder is daar nog een spion en vriend of minnaar van Denvers, Alex Winckler (Peter Coyote). Auger is op de reis naar Bordeaux in contact gekomen met de jonge vrouw Camille (Virginie Ledoyen), die samen met een collega, professor Kopolski, een lading zwaar water – belangrijk element voor de vervaardiging van atoombommen – naar Engeland wil verschepen.

Alles komt samen in een luxueus hotel, volgepakt met de Franse elite en allerlei volk dat nog een slaapplaats hoopt te bemachtigen. Temidden van deze chaos wordt door de regering druk overlegd over de te volgen strategie. De uitkomst is eigenlijk al snel duidelijk, en daarbij zal het zwaar water een grote rol kunnen spelen.

Bon Voyage is op het eerste gezicht een vermakelijke en enerverende film, die de aandacht van de kijker betrekkelijk makkelijk vast weet te houden. Wel lopen er enige verhaallijnen door elkaar heen en komen er af en toe wat te veel personages om de hoek kijken, toch, voor een film over zo’n complex onderwerp valt het allemaal reuze mee. Rappeneau richt zich in zijn film namelijk niet te veel op de echte politieke spelletjes die gespeeld werden, tussen bijvoorbeeld De Gaulle en Pétain, dat alles is slechts de achtergrond waartegen dit avontuurlijke verhaal zich afspeelt. Zoals gezegd blijft het genre van de film wat vaag, enerzijds zijn er veel momenten met actie en spanning, anderzijds krijgt de kijker meermaals het idee dat hij naar een ouderwetse klucht van bijvoorbeeld een komiek als Bourvil zit te kijken. Vooral het onvoorspelbare gedrag van Viviane Denvers heeft tot gevolg dat alles wat mis kan gaan ook mis gaat, ze is steeds alleen op haar eigen gewin en veiligheid uit en gebruikt iedere man die haar daarbij kan helpen. En natuurlijk trapt elke man daar ook weer in, betoverd door de schoonheid van haar uiterlijk.

Hoe mooi Isabelle Adjani er ook weer uit mag zien, ze haalt het niet bij de sprankelende twintig jaar jongere Virginie Ledoyen, bekend van onder meer The beach en Un baiser s’il vous plaît. Adjani is wellicht wat clichématig in haar rol, de rest van de acteurs zorgen ervoor dat het soms absurdistische plot niet ten onder gaat, maar juist extra goed uit de verf komt. Met andere acteurs was het waarschijnlijk niet zo’n bijzondere film geworden. Depardieu is als altijd van hoog niveau in een iets minder flegmatieke rol dan hij gewoonlijk heeft, vooral acteur Grégory Derangère, die voor zijn rol een César won, zet een indrukwekkende prestatie neer.

Bon Voyage is een goed geslaagde, enerverende speelfilm, klucht, spionagethriller, romantische komedie (of hoe je het ook noemen wil), en biedt spanning, romantiek, humor, degelijke acteerprestaties, kortom alles wat je van een leuke oorlogsfilm mag verwachten.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Bon voyage”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.