Coco avant Chanel

Geregisseerd door Anne Fontaine

De naam Coco Chanel zal bij negen van de tien mensen op zijn minst een belletje doen rinkelen. Vooral omdat Chanel al jarenlang aan de top van de mode-industrie staat en het parfum Chanel no. 5 al sinds tijden ’s werelds bekendste geurtje is. Als het echter om de persoon Coco Chanel gaat, zullen aanzienlijk minder mensen weten wie zij precies was. Wie daarin geïnteresseerd is kan deze jaren de schade inhalen. In 2008 verscheen er een televisiefilm over haar leven, in 2009 kwam de film Coco avant Chanel uit, Coco Chanel & Igor Stravinsky, een film over haar relatie met de componist, ging onlangs in Cannes in première en regisseur Daniele Thompson schijnt ook nog bezig te zijn met een film over haar leven. Zoals de titel Coco avant Chanel al doet vermoeden, beschrijft deze film slechts een gedeelte van het leven van Coco, het gedeelte voor haar roem. Actrice Audrey Tautou (Amélie), ook het gezicht van parfum Chanel no. 5, kruipt voor de gelegenheid in de huid van Coco.

Coco heet eigenlijk Gabrielle en ze groeit op in een weeshuis, wachtend op een vader die nooit meer terugkomt nadat hij haar gedumpt heeft. Ze begint haar grootse carrière als zangeresje in een cabaret, en werkt ondertussen ook als naaister. Haar grote droom is om door te breken en op de podia in Parijs terecht te komen. Maar ze is geen Piaf, en als haar zus haar dan ook nog in de steek laat voor een affaire met een baron, kan ze niet anders dan zelf ook met Etienne Balsan, een welgestelde adelman, gaan flirten, in de hoop zo hogerop te komen. Dankzij Coco’s vasthoudendheid mislukken al diens pogingen om van haar af te komen, en zo blijft ze tegen wil en dank als maîtresse in zijn grote kasteel wonen. Op een van de feesten leert ze Etienne’s goede vriend Boy kennen. Al spoedig raakt ze onder de indruk van deze Britse playboy, maar die blijkt het huwelijk te zien als een manier om aan veel geld te komen, en dat is er duidelijk bij Coco nog niet te halen.

Een film over een armoedig meisje dat het fortuin vindt zou eigenlijk alleen maar optimistisch kunnen zijn, en in zekere zin is de film dat dan ook. Toch gebeurt er nogal wat drama voordat het zover is, en omdat de film vooral op die periode uit haar leven focust is dat dan ook wat overheerst. We zien een vrouw die vooral niet lijkt te weten wat ze wil, en die alleen door flink aanklampen overeind blijft in de voor haar vreemde jetset kringen.

Coco avant Chanel is een traditionele en weinig gewaagde film. Omdat de film van een lange carrière van zo’n zestig jaar slechts een uiterst beperkt deel laat zien, wordt er niet veel duidelijk over de persoon Coco zelf. Er wordt getoond hoe ze was voordat ze beroemd werd, maar we zien vervolgens niet wat haar afkomst met haar doet op het moment dat ze echt beroemd is. In zekere zin is de keuze van de regisseur om slechts een beperkt deel van haar leven te verfilmen dus het grote manco van de film.

De redding van de film zijn de interessante personages. Hoe Coco de flamboyante Etienne Balsan gebruikt in haar doel om hogerop te komen, is ten diepste het bewijs dat ze een sterke feministische vrouw is, en actrice Audrey Tautou heeft genoeg ervaring om die kanten in Coco’s karakter naar voren te brengen. Anne Fontaine’s film is een film over en voor het feminisme, gesitueerd in een tijd dat feminisme een nog onbekend woord was. Coco avant Chanel toont een vrouw die weinig heeft met mannen, maar ze wel nodig heeft om verder te komen, en (helaas) ook om gelukkig te worden in de liefde. En in het voorbijgaan laat de film eveneens zien waarom Coco beroemd werd om de garçonne-look en haar ongecompliceerde kledingontwerpen. Voor een gedegen overzicht van Coco’s leven kun je beter een biografie lezen of een andere film kijken, als vrouwenfilm is Coco avant Chanel daarentegen niet onaardig.

Een film uit 2009, met Alessandro Nivola, Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Emmanuelle Devos, Etienne Bartholomeus, Marie Gillain, Régis Royer, Yan Duffas

Categorie:

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 1 stemmen, gemiddeld: 7,00 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Coco avant Chanel”