# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Luis Buñuel (1900-1983) begon zijn carrière in 1929 met de film Un chien andalou, een film die direct schandaal veroorzaakte. Deze experimentele korte film begint met een scheermes dat een oog doormidden snijdt, de toon is dus meteen gezet voor wat betreft het verdere oeuvre. Want ook Belle de jour, Buñuels meest bekende film, veroorzaakte in 1967 nogal wat ophef. Niet om dergelijke gruwelijkheden, maar eerder omdat het gezien werd als een soort aanval op de goede zeden van de bourgeoisie. De film laat een welgestelde doktersvrouw zien in haar zoektocht naar seksuele voldoening. Dit gegeven lijkt op zich genoeg voor een dramatisch plot, maar Buñuel is niet voor niets de bekendste regisseur van de surrealistische stroming, dus niets is wat het lijkt in deze film. Belle de jour werd vanwege mogelijk schandaal uitgesloten van deelname aan het filmfestival van Cannes en won prompt op het festival van Venetië de hoogste prijs.

SĂ©verine (Catherine Deneuve) heeft op het eerste gezicht alles wat ze kan wensen. Ze is net een jaar getrouwd met een liefhebbende man, die bovendien dokter is, ze woont in een mooi appartement in Parijs, en heeft goede vrienden die allemaal tot dezelfde stand behoren. Het enige minpuntje is dat ze geregeld nogal bizarre dromen heeft waarin ze onderworpen wordt aan allerlei sadomasochistische praktijken. En ze heeft er tegelijkertijd lichte moeite mee om met haar man te slapen.

Wanneer ze op een dag hoort dat een van haar verre vriendinnen in een bordeel blijkt te werken, raakt ze geĂŻntrigeerd door het idee. Een vriend van haar, Husson (Michel Piccoli), geeft haar terloops het adres van een clandestien bordeel, en ze kan het niet laten er langs te gaan. Na lang aarzelen besluit ze naar binnen te gaan. Gekleed in het zwart, met een zonnebril op, zodat niemand haar zal herkennen. Binnen maakt ze kennis met Madame AnaĂŻs, en met het oudste beroep ter wereld. Madame AnaĂŻs geeft haar de naam Belle de jour, omdat ze enkel overdag tot stipt vijf uur wil werken. Want dan komt haar man Pierre thuis. Zolang ze haar twee leefwerelden gescheiden kan houden lijkt alles goed te gaan.

Het verhaal van een saaie huisvrouw op zoek naar spanning en lust lijkt simpel, maar bij Buñuel is niets simpel. In het begin is de afwisseling tussen droom en realiteit namelijk nog redelijk duidelijk, maar al snel in de film begint dit onderscheid te vervagen. Als er dan ook nog schimmige flashbacks naar haar kindertijd bij komen, heb je kans als kijker de weg kwijt te raken. Maar erg is dat niet, het draait immers in het surrealisme allemaal om dromen en illusies. Door het gebruik van symboliek en visuele metaforen laat Buñuel veel ruimte om een eigen betekenis te geven aan beelden en gebeurtenissen. Wat zit er bijvoorbeeld in het mysterieuze doosje van Belle de jours Japanse klant?

De angst die SĂ©verine heeft voor seksualiteit wordt uitstekend verbeeld door Catherine Deneuve in misschien wel een van haar meest afstandelijke rollen. Tegelijk voel je zeer betrokken met haar mee in haar zoektocht, en haal je opgelucht adem wanneer ze door haar verandering in het bordeel zich open leert te stellen richting haar man, die geen idee heeft wat zijn vrouw doet, maar die haar voor het eerst sinds lang weer ziet lachen. Deneuve schittert in haar rol op de momenten dat ze moet laten zien hoe SĂ©verine lijkt te breken met haar man, met de realiteit, en met haar gevoelens.

Erotiek is het amper, pornografie zeker niet. Belle de jour is een psychologische verkenning van de zoektocht van een vrouw die onder druk van haar maatschappelijke klasse nooit heeft leren omgaan met gevoelens van lust en de verhouding tussen lust en liefde. De manier waarop deze verkenning in beeld is gebracht maakt het tot een van de meesterwerken uit de roerige jaren zestig.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Belle de jour”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.