# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

La petite Lili is Claude Millers sensuele verfilming van het beroemde toneelstuk ‘De meeuw‘ van Anton Chekhov. Russische degelijkheid maakt plaats voor Franse fijngevoeligheid in een visueel aantrekkelijk werk van de man die vooral bekend werd met de films Garde Ă  vue, La classe de neige en Un secret. Lili, het meisje van de titel, wordt vertolkt door Ludivine Sagnier, de beschermelinge van François Ozon, die een drietal films met haar draaide en haar zo bij het grote publiek bekend maakte. La petite Lili werd genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes en actrice Julie Depardieu kreeg voor haar bijrol twee CĂ©sars uitgereikt.

La petite Lili is een film over het maken van een film, en daarmee is de vergelijking met Le mĂ©pris van Jean-Luc Godard al snel gemaakt, zoveel films zijn er immers niet over het vak van de filmmaker. Die vergelijking is overigens ook niet geheel onterecht en zeker niet onbedoeld. Acteur Michel Piccoli, die in Le mĂ©pris tezamen met Brigitte Bardot de hoofdrol speelt, heeft een kleine rol in La petite Lili, helemaal aan het eind. En daarnaast zijn enkele thema’s in de film uit 2003 dezelfde als die in de veertig jaar oudere film.

La petite Lili begint met een paar fraaie, kleurrijke natuuropnames maar vooral met Lili die als een soort bosnimf naakt in het beeld verschijnt. Vervolgens een in gouden zonlicht gegoten liefdesscÚne met de jongen die met zijn problemen eigenlijk het hoofdonderwerp van de film vormt. Julien is een jonge filmmaker, zoon van een bekend actrice, die net een film heeft gemaakt met Lili in de hoofdrol. Julien toont de film aan zijn familie, maar voelt zich in hun reacties daarop niet begrepen. Wanneer hij dan vervolgens kwaad wegloopt kiest Lili ervoor om hem niet achterna te gaan, en vanaf dan loopt het stroef tussen hen. Julien verafschuwt de commercialisatie van de film, iets waar zijn moeder en haar vriend Brice juist hun bestaansrecht aan ontlenen. Lili daarentegen, die graag een succesvol actrice wil worden, raakt in de ban van Brice, die regisseur is. Zo zijn er dus vier personages, of eigenlijk twee dubbele personages. Julien is namelijk het spiegelbeeld van de oudere en commerciëlere Brice, en Lili dat van succesvol actrice Mado, de moeder van Julien.

Vooral de eerste helft van de film is behalve mooi vormgegeven ook intrigerend en fijnzinnig. De prachtige omgeving rond de Golfe du Morbihan in Bretagne staat in schril contrast met het sluimerende onheil in de dialogen. In het tweede deel gaat het verhaal iets te snel om de karakterontwikkeling bij te houden, vooral het gat van enkele jaren voelt dan wat kunstmatig aan. Al met al is La petite Lili wel een interessante poging om een toneelstuk over de toneelwereld te vertalen naar een cinematografisch werk over de wereld van de film. De acteurs zijn zeker Chekhov-waardig. Van oudgediende Jean-Pierre Marielle straalt de waardigheid van verre af, en ook Bernard Giraudeau heeft inmiddels al een lange staat van dienst. Vooral boeiend zijn de koppelingen met de film Le mépris, niet in het minst omdat Lili uiteindelijk ook om een onduidelijke reden haar gevoelens voor de hoofdpersoon ziet omslaan in minachting en misprijzen, ten diepste ook het gevoel waarover de film met Bardot ging.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La petite Lili”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven