# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Na zijn geruchtmakende film L’autre Dumas is regisseur Nebbou terug met een nieuwe film in een ander genre. Dit keer geen kostuumdrama maar mobieltjes en moderne communicatiemiddelen in een drama met thrillerkantjes. Comme un homme is de verfilming van een roman van Louis Boileau en Pierre Ayraud, twee schrijvers die ook verantwoordelijk waren voor filmscripts van onder meer Clouzots Les Diaboliques en Hitchcocks Vertigo. In de hoofdrollen zien we acteur Charles Berling en zijn zoon Emile Berling. Emilie is ook in de film de zoon van het personage dat zijn vader speelt.

Pierre Verdier (Charles Berling) is schoolhoofd van de school waar zijn zoon Louis op zit. Die Louis is echter niet zo gehoorzaam en onschuldig als hij eruit ziet. Bij aanvang van de film zien we hem samen met zijn beste vriend Greg de lerares Engels kidnappen. Een echte aanleiding voor deze daad lijkt er niet, of het moet zijn dat Greg in het verleden wel eens op zijn gedrag is aangesproken door lerares Camille (Sarah Stern). De twee ontvoeren haar in een auto en brengen haar naar een hutje ergens ver weg in een moerasgebied. Dat hutje was van de moeder van Louis, die, zo horen we later, een aantal jaar eerder door een auto-ongeluk om het leven is gekomen. In het hutje houden ze haar gebonden en gekneveld eerst een nacht vast, dan nog een nacht, en dan gebeurt er iets waardoor Louis er alleen voor komt te staan.

Houdt hij de lerares Engels nog langer vast, of laat hij haar gaan? In een aantal interessante scènes zien we hoe hij geïntrigeerd door haar raakt, maar ook bang. Bang voor wat er gebeurt wanneer het uitkomt, bang voor wat er gebeurt als hij haar daar laat zitten. Ondertussen heeft hij thuis te maken met een vader die nog rouwt om zijn overleden vrouw, en die weinig oog lijkt te hebben voor wat er in Louis omgaat. Te lang al heeft Emile moeten leven met emotionele verwaarlozing als gevolg van een in zichzelf gekeerde vader. De stokkende communicatie tussen de twee versterkt Louis’ gevoel dat hij er alleen voor staat en dat hij ook alleen voor een oplossing voor de ontstane situatie moet zorgen. Een geladen pistool zorgt voor nog een stukje extra spanning in de film en onzekerheid over de onafwendbare afloop.

Nebbou haalt met Comme un homme niet het hoge niveau dat hij in 2008 met L’empreinte de l’ange liet zien, maar hij komt in de buurt. De atmosfeer van de naargeestige omgeving waar de film zich voor een groot deel afspeelt geeft de film extra kracht en zorgt voor een vervreemdend effect. Tegelijk is de metafoor duidelijk: Louis zit net als zijn slachtoffer gevangen op een eilandje en hij mist de mogelijkheid om er op eigen kracht vanaf te komen. Het spel van met name vader en zoon Berling is degelijk en geloofwaardig. De andere personages in de film laten soms wat steekjes vallen, of krijgen simpelweg niet genoeg tijd om een indruk achter te laten. Regisseur Nebbou doseert met een inmiddels ervaren hand de spanning en informatie over de personages en het verhaal. Waar Nebbou de teugels wat minder strak houdt, is het vlak van stijl en thematiek. Door de afwisseling tussen coming-of-age drama, traditionele thriller en familiedrama is de film op sommige punten wat onsamenhangend.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Comme un homme”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.