# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Neem twee enthousiaste acteurs, een klassiek toneelstuk en een mooie locatie, en je krijgt Alceste à bicyclette. De nieuwste film van regisseur Philippe Le Guay is eenvoudig van opzet en degelijk in de uitvoering. De acteurs zijn Fabrice Luchini (de vierde keer dat hij in een film van Le Guay speelt) en Lambert Wilson. Het toneelstuk is De Mensenhater van Molière en de locatie is het mooie eiland Île de Ré, vlak voor de kust bij La Rochelle. Een geliefd tijdverdrijf op het eiland: fietsen, vandaar de titel. De film wist in Frankrijk ruim 1 miljoen bezoekers te trekken, en die gingen er niet ten onrechte heen.

De mensenhater is in dit geval Serge Tanneur (Luchini), een gewezen acteur, die een teruggetrokken leven leidt op Île de Ré, na een zware depressie die hij een paar jaar eerder opliep. Zijn oude vriend Gauthier Valence brengt hem een op het oog onschuldig bezoekje, maar hij heeft bijbedoelingen. Valence is zelf namelijk een succesvol acteur, hij speelt de hoofdrol in een medische televisiesoap. Nu hij het plan opgevat heeft om de Mensenhater van Molière op de planken te gaan brengen, wil hij de medewerking van Tanneur.

In eerste instantie reageert Tanneur afwijzend: hij heeft niet voor niets de wereld gedag gezegd. Maar na hevig aandringen van Valence geeft hij iets toe. Het is Molière hè, vooruit, oké, ze zullen in elk geval samen het stuk gaan oefenen, en als het dan bevalt, wie weet.. Maar wie speelt de hoofdrol Alceste, en wie speelt de bijrol Philinte? Tanneur, die zichzelf ondanks zijn teruggetrokken leven, als de grootste van de twee ziet, vindt dat de rol hem op het lijf geschreven is. Maar Valence is ambitieus. Met zijn bekendheid moet hij toch zeker de hoofdrol op zich nemen. Weer een compromis. Oké, ze zullen afwisselend de hoofdrol spelen, kop of munt.

Vanaf dat moment wisselen de scènes waarin de twee vrienden repeteren zich snel af. Aan de ene kant is er het plezier om na al die tijd weer samen te spelen, aan de andere kant kunnen ze elkaars ego’s niet uitstaan. Kleine plaagstootjes worden snel groter. En wanneer er ook nog een vrouw in het verhaal verschijnt.. Op het besloten eiland, met zijn eigen microklimaat, moet duidelijk worden of de twee grootheden elkaar weer op de planken zullen helpen, of juist van de regen in de drup raken (of van de fiets in de sloot..).

Philippe Le Guay, we kennen hem van Les femmes du 6ème étage, heeft met Alceste à bicyclette een bescheiden meesterwerkje gemaakt waarin de Franse alexandrijnen over het scherm rollen. De film heeft een prima mix van emotie, humor en sterk spel van de beide acteurs. Lambert Wilson en Fabrice Luchini vullen en voelen elkaar perfect aan. De persoonlijke rivaliteit die er tussen de twee ontstaat zorgt voor een mooie spanningsopbouw. Ondanks dat het grootste deel van de film het theater centraal staat, geeft Le Guay ook het decor een rol. Zo fietsen we luisterend naar Yves Montand over de smalle weggetjes op het eiland, lopen we over uitgestrekte zandstranden en maken we kennis met enkele markante eilandbewoners. Warm aanbevolen voor de liefhebbers van originele Franse films!

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Alceste à bicyclette”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven