# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

In 2007 maakte regisseur Emmanuel Mouret met Un baiser s’il vous plaüt een luchtige en tegelijk intelligente romantische komedie die internationaal een bescheiden succes kende. In zijn inmiddels vijfde film Fais-moi plaisir gaat hij op dezelfde toon verder als in zijn eerdere films, maar laat hij ook zien dat hij zo langzamerhand een volwassen filmmaker geworden is. Mouret ontpopt zich gaandeweg steeds meer tot een moderne Jacques Tati. Net als de grote meester, speelt hij zelf de hoofdrol in zijn films, en spot hij met de eigenaardigheden van het moderne leven. Niet alleen op technisch gebied, zoals Tati dat deed, maar ook op het amoureuze vlak. En daarmee laat hij zien dat de Franse cinema nog altijd open staat voor vernieuwende elementen.

Jean-Jacques en Ariane vormen een op het oog gelukkig stel, bij wie de liefde lichtelijk is ingedut. Als Jean-Jacques uit wetenschappelijke belangstelling een versiertactiek van een vriend uitprobeert, maakt hij kennis met Elisabeth. Wanneer Ariane erachter komt, is ze van slag. Jean-Jacques probeert haar er nog zo van te overtuigen dat er niets is gebeurd tussen hem en Elisabeth, maar Ariane voelt aan dat zelfs de gedachte aan een andere vrouw hun relatie kan ruĂŻneren. Om dat te voorkomen stelt ze dat Jean-Jacques dan maar een keer met haar naar bed moet gaan, in de hoop dat dit hun relatie zal redden. Jean-Jacques heeft echter helemaal geen zin om met Elisabeth te slapen, en komt onwillig naar het feestje dat Elisabeth georganiseerd heeft. Daar ontdekt hij dat Elisabeth niet zomaar iemand is, ze is de dochter van de Franse president.

In Fais-moi plaisir zitten talloze leuke sketches die niet zelden doen denken aan de grappen van Jacques Tati. Zo staat Jean-Jacques in een lift met stembesturing, die pas werkt wanneer hij netjes in een volledige zin zegt naar welke verdieping hij gebracht wil worden, en gaat verder eigenlijk bijna alles mis wat er maar mis kan gaan. Het hoofdthema in de film is samen te vatten als ‘de bedrieger bedrogen’, een veelvoorkomende moraal in de literatuur en het theater. Mouret steekt zijn sympathie voor filmgrootheden als de eerder genoemde Tati, en bijvoorbeeld Buster Keaton en Woody Allen niet onder stoelen of banken. Toch is de film allesbehalve een opeenstapeling van verwijzingen. Emmanuel Mouret weet met zijn aanwezigheid in de film een persoonlijke touch te geven aan een tamelijk eenvoudig plot.

Voor de derde opeenvolgende keer speelt actrice Frédérique Bel aan de zijde van Mouret, en samen vormen ze een sympathiek koppel. Wellicht gaat de ontknoping van de film rond haar deel van het verhaal iets te snel, maar deze effectieve aanpak zorgt er wel voor dat Fais-moi plaisir geen langdradig geheel wordt en het doet eigenlijk niets af aan de kracht van de film als geheel.

Films van regisseur Mouret herken je van een afstandje aan de modernistische decors, de kluchtige gebeurtenissen en de simpele, aimabele personages. Hij legt de nadruk op het verhaal in plaats van op de psychologie van de karakters. Voor zijn soort cinema werkt dat verbazend goed. Wil je een onbezorgd moment genieten van komedie met een romantisch en intellectueel randje, dan ben je bij hem aan het goede adres.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Fais-moi plaisir!”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.