# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De recente aandacht van de internationale filmwereld voor bekende misdadigers in films als Mesrine, en binnenkort het Amerikaanse Public enemies, met onder anderen Johnny Depp en Marion Cotillard, staat niet op zichzelf. De oorsprong van het in beeld brengen van staatsvijanden kan wellicht gelegd worden in de traditionele Franse policiers. De eerste misdadiger die in Frankrijk tot ennemi public numéro 1 werd uitgeroepen was Pierre Loutrel, bijgenaamd Pierrot le fou. De gelijknamige film van Jean-Luc Godard uit 1965 is losjes gebaseerd op zijn leven. De crimineel Émile Buisson nam in de jaren ’50 de titel staatsvijand nummer één van hem over. En juist over hem maakte regisseur Jacques Deray in 1975 de film Flic story. Voor zowel het thema als de manier waarop de film is vormgegeven diende regisseur Jean-Pierre Melville als inspiratie. Melville werd met zijn vrij traditionele policiers in film noir-vorm de belangrijkste en invloedrijkste regisseur in dit genre. Deray keek de kunst dus voor een deel van Melville af, en niet alleen dat, hij maakte ook gebruik van een van de bekendste acteurs uit die tijd die ook met Melville samenwerkte, de legendarische Alain Delon. In Flic story speelt hij de hoofdrol, namelijk die van inspecteur Roger Borniche, de man die Buisson en vele andere criminelen wist te arresteren.

De film begint met het gegeven dat de crimineel Émile Buisson uit een psychologische inrichting is ontsnapt. Al snel komen er berichten van moorden en overvallen binnen die hij gepleegd zou hebben. Dat worden er meer en meer, maar ook de Surêté nationale, de Franse nationale politie, zit niet stil. Ze weten hem binnen korte tijd te traceren, en dan ontwikkelt zich een bijzonder interessant kat-en-muisspel tussen Buisson en inspecteur Borniche. Het zou geen traditionele policier zijn als er ook niet de baas van Borniche zou zijn die de boel flink op stelten zet, hij wil resultaat zien en zal er niet voor aarzelen andere mensen in te zetten als Borniche niet snel genoeg opschiet. Dit zorgt voor het nodige haantjesgedrag op het politiebureau, dat af en toe misschien wat clichématig aanvoelt, maar dat de sympathie van de kijker voor inspecteur Borniche niet minder doet toenemen. Keer op keer weet Buisson net op tijd te ontsnappen uit de val die de politie opzet. Hij wil nog een keer zijn slag slaan in een overval, voordat hij naar het buitenland vertrekt. Aan Borniche de taak om hem toch nog op tijd in de kraag te vatten.

Natuurlijk ontbreken in deze policier niet de nodige autoritjes, sigarettenverslindende personages in lange regenjassen en brute moorden. De scène aan het eind van de film in het restaurant, waarin het net zich rond Buisson sluit, is een van de spannendste van de film, en brengt door de tegenstrijdige rust die er in de scène heerst tegelijk een verdieping aan in de psychologische beschrijving van de personages.

Flic story is een uiterst degelijke policier, die het karakter en de sfeer van de jaren ’50 goed in beeld weet te vatten. De typische auto’s, kledij en het Parijse decor dragen bij aan de kwaliteit van de film. Alain Delon, die in totaal negen films met regisseur Jacques Deray zou maken – waaronder het cultische La piscine – weet zijn personage de juiste houding en manieren mee te geven, zo goed zelfs dat de echte inspecteur Roger Borniche eens verklaarde dat de gelijkenis met zijn eigen manier van doen verbluffend was. De tegenspeler, Jean Louis Trintignant, die de rol van Buisson vertolkt, is de juiste, koelbloedige tegenspeler van de charmante Delon. Trintignant verwierf roem met zijn rol als tegenspeler van Brigitte Bardot in Et Dieu crèa… la femme en speelde daarna in diverse Franse arthouse klassiekers.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Flic story”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven