Beschrijving
“Het is niet de waarheid van Gainsbourg die me intesseert, maar zijn leugens”. Met deze uitspraak geeft Joann Sfar al direct aan op wat voor soort film je je kunt voorbereiden. Niet een waarheidsgetrouwe biografische film, waarin het leven van de held van a tot z wordt verteld en zo mogelijk zijn misstappen worden verklaard. Wel een film waarin juist de leugens of kleine onwaarheden die hij vertelde zo mogelijk nog uitvergroot worden. De debuterend regisseur maakt het zich vanaf het begin daardoor niet al te makkelijk. Het model voor een goede biopic is de afgelopen jaren al een vaak beproefd en populair concept gebleken in de Franse cinema, zoals bijvoorbeeld met de films over Piaf, Sagan, Mesrine, Chanel of Séraphine. Maar Sfar pakt het in zijn eerste film vanaf het begin anders aan. Mede dankzij zijn ervaringen in de wereld van de ‘bande dessinée’, creëert hij een originele film waarin hij laat zien hoe Serge Gainsbourg zichzelf zag of wilde zien.
De film begint met beelden van een jonge Gainsbourg, toen hij nog Lucien Ginsburg heette. Hij (gespeeld door Kacey Mottet Klein) groeit op in het Parijs van de Duitsers, leert pianospelen van zijn vader en moet op een dag een jodenster ophalen. Maar vooral blijkt Lucien een groot talent in het tekenen. Hij volgt les op een kunstschool, waar hij voor het eerst een fascinatie ontwikkelt voor vrouwelijk naakt. Na zijn jonge jaren pikt het verhaal het weer op als hij wat ouder is geworden en voor de kost piano speelt in een bar. Toevallig maakt hij kennis met Boris Vian, waarna hij langzaamaan bekender en bekender wordt. De vrouwen volgen zich steeds sneller na elkaar op. Juliette Greco, France Gall, Brigitte Bardot, Jane Birkin, Bambou.. Tegelijk gaat hij steeds meer roken en drinken, en raakt hij zijn greep op de werkelijkheid kwijt.
Joann Sfar slaagt erin een interessant beeld neer te zetten van zijn held Gainsbourg. Zijn non-conformistische aanpak helpt daar flink bij. Werkelijkheid en fantasie lopen als in La science des rêves van Michel Gondry dwars door elkaar heen. De regisseur gebruikt de fantasie-elementen om de gespleten persoonlijkheid van Gainsbourg aan te geven: zijn ‘Gueule’ (smoelwerk) is een imaginair karakter met een lange neus en flaporen die hem zijn verlegenheid doet overwinnen en hem aan veel vrouwen en muzikaal succes helpt. Het is diezelfde Gueule – een rol van Doug Jones – die hem het liefst zo diep mogelijk in de problemen brengt; met vieze liedjes, buitenechtelijke affaires en veel roken en drinken.
In Gainsbourg (Vie héroique) lijkt Serge Gainsbourg al met al een redelijk aimabel personage, iemand die fluitend door het leven gaat. Sfarr kiest er dan ook voor om de uitgesproken negatieve kanten van zijn hoofdpersoon buiten beschouwing te laten. En dat is ergens ook wel logisch. Voor de echte geschiedschrijving zijn de misstappen immers nog te bekend. Dat maakt echter ook direct wel dat de film vooral een film is voor de fans: door de vele liedjes en bekende personages is Gainsbourg (Vie héroique) een feest der herkenning. Ook als eerste kennismaking is de film geschikt. Eric Elmosnino vertolkt namelijk op grandioze wijze de excentrieke gedragingen van Gainsbourg. Wie vervolgens precies wil weten hoe het echte leven van Serge Gainsbourg gelopen is, kan na het zien van de film op zoek gaan naar een degelijke biografie, en al de Youtube-filmpjes erop nakijken.
Negentien jaar na de dood van Gainsbourg leeft hij nog altijd, zoveel bewijst de film wel. Dat hij meer was dan de man achter Je t’aime… moi non plus moest misschien weer even opgefrist worden. Naast de rol van Elmosnino zijn met name de rollen van Laetitia Casta (Brigitte Bardot) en Lucy Gordon (Jane Birkin) geslaagd te noemen. De laatste pleegde overigens na het voltooien van de film tragisch genoeg zelfmoord. De 29-jarige Lucy Gordon (Les poupées russes, Spider-Man 3) stond nog aan het begin van wat een mooie carrière had kunnen worden.
Gainsbourg (Vie héroique) is een sprookje over een van de meest veelzijdige en provocerende Franse popartiesten, nee, geen sprookje, een comic strip: des WIP! Des CLIP! CRAP! des BANG! des VLOP! et des ZIP! SHEBAM! POW! BLOP! WIZZ!
Recensies
Er zijn nog geen beoordelingen.