# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

La guerre des boutons is de verfilming van een roman van Louis Pergaud. Opvallend genoeg verscheen er in 2011, slechts een week later, nog een verfilming van hetzelfde boek. Dat kon gebeuren doordat het bewuste boek uit 1912 net in het publieke domein beland was, waardoor het door iedereen gebruikt kon worden. Beide films profiteerden vervolgens goed van de strijd die er in de media losbarstte rondom de vraag welk van de twee het succesvolst zou worden. Dat won die andere net, La nouvelle guerre de boutons kreeg ongeveer 1,5 miljoen bezoekers, Yann Samuels film trok er 1,4 miljoen. De films vormen alweer de vierde en vijfde verfilming van het verhaal van Pergaud. In 1962 maakte regisseur Yves Robert de tot nu toe bekendste verfilming, die bijna 10 miljoen bezoekers trok. La guerre des boutons is geen remake van deze succesvolle film, maar heeft een nieuw script, met enkele aanpassingen ten opzichte van het originele boek.

Een van die aanpassingen is de periode waarin het zich voltrekt. Het oorspronkelijke verhaal speelt zich ergens in de 19e eeuw af, de film in de jaren ’60, met op de achtergrond de oorlog in Algerije. De film vertelt het herkenbare verhaal van rivaliserende groepen kinderen van twee naast elkaar gelegen dorpjes. ‘Die van Velran’ tegen ‘Die van Longeverne’. Na of voor schooltijd bestoken beide groepen elkaar met overrijpe pruimen, leveren ze man-tegen-man-gevechten en schelden ze elkaar de huid vol. Het ergste is het wanneer een van de kinderen in handen van het andere dorp valt: dan worden al hun knoopjes van hun hemden en broeken afgesneden en moeten ze beschaamd naar hun dorp terugkeren, waar hen ook nog eens de toorn van hun ouders wacht.

Maar niet alleen dit gevecht staat centraal in de film, tussen de matpartijen maak je kennis met de hoofdrolspelers in het verhaal, vooral met William, ook wel Lebrac genoemd (Vincent Bres). Hij is behalve leider van de groep ook oudste zoon van een alleenstaande moeder, en krijgt daardoor alle verantwoordelijkheid van het gezin op zijn bord. Hij doet alle klusjes op de boerderij, naast zijn werk op school. Zijn moeder wil graag dat hij in de leer gaat voor een vak, zijn leraar denkt dat hij meer kan en probeert hem op een middelbare school te krijgen. Daarnaast krijgt hij in zijn rol als leider van de groep kinderen ook nog eens te maken met een meisje dat in de groep infiltreert.

La guerre des boutons schaart zich in het rijtje Kruimeltje en Dik Trom, gezinsfilms die voor jong en oud wat te bieden hebben. Ouderen zullen het daarbij vooral moeten hebben van de leuke woordgrappen en de diepere verhaallijn, voor kinderen zullen de gevechten tussen beide dorpen het meest aanspreken. Bij het genre hoort ook de sentimentaliteit die ervan afspringt. De film wordt door de ogen van kinderen weergegeven, wat vaak ook terug te zien is in de camerastandpunten.

Yann Samuels vierde speelfilm is een ongecompliceerde familiefilm waarin nostalgische jongensavonturen centraal staan. De ruwe randjes van het boek en de verfilming van Yves Robert uit 1962 zijn er grotendeels wel vanaf. Hier zijn grotemensenproblemen beperkt tot wat boze ouders, een missende vader in een gezin en een oorlog in Algerije, ver weg van de dagelijkse realiteit. Het is de zoveelste film over het onbezorgde leven op het Franse platteland, waar kinderen nog zonder grote problemen losgelaten kunnen worden. In het verhaal zitten zoveel universele elementen dat iedereen er wel wat van zal herkennen uit zijn eigen kindertijd. La guerre des boutons laat je even terugverlangen naar die tijd, en beseffen dat je als kind eigenlijk in een compleet andere wereld leefde dan de wereld van de volwassenen.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La guerre des boutons”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.