# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Twee jaar na de hitfilm Bienvenue chez les Ch’tis heeft Frankrijk opnieuw een film waar iedereen het over heeft en waar zowat iedereen naar toe is gegaan. Het bezoekersaantal voor Intouchables is de 15 miljoen ruim gepasseerd en kranten en tijdschriften staan vol met verhalen waarom dit nu wel of juist geen goede film is. Voorafgaand is bij de film van het regisseursduo Eric Toledano en Olivier Nakache niet direct te zien waarom deze zo veel bezoekers trekt. Ze maakten tot nu toe vier speelfilms samen, die geen van allen een groot succes kenden. Niemand verwachtte dan ook dat dit hun grote doorbraak zou worden. De film vertelt het onwaarschijnlijke – op ware feiten gebaseerde – verhaal van de ontmoeting tussen twee mensen die elkaar nooit hadden moeten tegenkomen, een rijke gehandicapte aristocraat en een kansarme donkere jongen uit de Parijse buitenwijken. Voor de ene kijker is het dé Franse film van het jaar, voor de ander is het het zoveelste bewijs van de wansmaak van het bioscooppubliek. En sommige Amerikaanse recensenten vonden het zelfs een uiterst racistische film, waarvan ze hoopten dat die hun kant van de oceaan nooit zou bereiken.

Na een Parapente-ongeluk is de schatrijke aristocraat Philippe (François Cluzet) verlamd vanaf zijn nek. Hij huurt iemand in om dag en nacht voor hem te zorgen. Tussen de vele kandidaten die op komen dagen, zit ook de jonge Driss (Omar Sy), die net uit de gevangenis is vrijgelaten. Deze zit er echter alleen omdat hij hoopt een handtekening te krijgen, waarmee hij aantoont dat hij in elk geval gesolliciteerd heeft zodat hij zijn uitkering kan houden. Maar Philippe raakt op een of andere manier geïnteresseerd in hem en biedt hem de baan. Omdat de tante van Driss hem uit huis zet, heeft hij weinig keus dan de baan aan te nemen en er het beste van te maken. Philippe en Driss blijken wonderwel goed met elkaar op te kunnen schieten, waardoor een band ontstaat waarin twee totaal verschillende culturen samenkomen.

Intouchables beweegt zich vanaf het begin af aan tussen komedie en drama, een keuze die ervoor zorgt dat de film nergens te zwaar wordt. Geheel naar de wens overigens van de echte Philippe Pozzo di Borgo – oud-directeur van champagnehuis Pommery -, die wilde dat zijn verhaal niet al te dramatisch verfilmd zou worden. Het is wel te begrijpen waarom zijn verhaal zo veel mensen aanspreekt: het wordt door beide regisseurs lichtvoetig en met een aangename humor gebracht. Daarnaast worden clichés niet geschuwd in de portrettering van de personages. Daarin biedt Intouchables weinig nieuws, zo kan Driss als zwarte uiteraard goed dansen en zijn de blanken allemaal wat stijfjes, probeert de vlotte Driss direct na kennismaking zijn kansen uit op de bevallige secretaresse van Philippe en houdt Driss van een totaal ander soort muziek dan Philippe. Ondanks dat dit er allemaal dik bovenop ligt, wordt het nergens echt flauw of voorspelbaar.

De film raakt bovendien en passant nog meer thema’s aan die in de Franse maatschappij nog altijd gevoelig of in elk geval veelbesproken zijn. Want Philippe mag dan lichamelijk gehandicapt zijn, Driss is dat in sociaal opzicht door zijn afkomst uit de arme buitenwijken van Parijs. Dat uiteindelijk zulke barrières doorbroken kunnen worden, maken de film en de gebeurtenissen waarop deze gebaseerd is wel duidelijk.

Intouchables heeft een aantal hilarische momenten die zelfs de grootste cynicus een glimlach op het gezicht zullen toveren. De komiek en acteur Omar Sy steelt de show met zijn rol als Driss, maar ook François Cluzet laat zien waarom hij voor vrijwel elke regisseur die een beroep op hem doet een betrouwbare factor is. Dat de film op ware feiten berust, geeft hem net wat meer inhoud en laat bovendien zien dat dit soort onwaarschijnlijke gebeurtenissen niet enkel voorbehouden zijn aan het witte doek.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Intouchables”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.