# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Na de doorbraakrol van Audrey Tautou in Amélie hebben veel filmmakers geprobeerd het succes van deze film te evenaren en is Tautou uitgegroeid tot een van de grootste Franse sterren van de romantische komedie. Zo fijnzinnig en tegelijk over-the-top als Amélie is het nooit meer geworden, maar soms komen filmmakers in de buurt. De gebroeders Foenkions proberen het met een film die het midden houdt tussen een romantische komedie en een drama. La délicatesse draait uiteraard om Tautou, die eigenlijk alleen maar lijkt te spelen in films die op het oog speciaal voor haar geschreven zijn. Haar rol is deze keer die van een lieftallige dame die haar zielsverwant toevallig in een Parijs cafeetje tegen het lijf loopt. Aan haar geluk komt plotseling een einde, waarna ze in bodemloos verdriet verzandt, tot ze opnieuw en onverwacht de liefde hervindt. La délicatesse is een bewerking van de gelijknamige roman van David Foenkinos, een van de regisseurs.

Het begin van François’ en Nathalies relatie is er een als uit een sprookje: François spreekt Nathalie aan in een café in Parijs omdat ze precies dat drankje bestelt dat hij in gedachten had. Ze trouwen snel, compleet met romantische sneeuwval, en kort daarna wordt er ook al aan kinderen gedacht. Een noodlottig ongeval maakt echter aan alles een einde. Nathalie stort zich op haar werk en laat geen ruimte voor een mogelijke nieuwe liefde in haar leven – en ze is al helemaal niet ontvankelijk voor de aandacht van haar baas.

Een plotselinge en niet geplande kus met haar van oorsprong Zweedse collega Markus zorgt ervoor dat er toch wat barsten in haar ondoordringbare façade ontstaan. Op het eerste gezicht zijn de twee geen perfecte match en blokkeert Nathalie haar gevoelens meteen weer, maar Markus blijkt vasthoudend. Beiden zullen ze een deel van zichzelf moeten opgeven om de ander beter te leren kennen. Nathalie zal zich eens en voor altijd over haar verloren geliefde heen moeten zetten, en Markus zal zijn botte en teruggetrokken karakter voorbij moeten streven – nog los van alle oordelende reacties die hun beginnende relatie in Nathalies omgeving opwekt. Wanneer hen dat lukt, ligt een mooie toekomst in het verschiet.

Het meest interessant aan La délicatesse is misschien wel de onverwachte combinatie van twee acteurs die elkaar op het eerste gezicht niet zo liggen, Audrey Tatou en François Damiens. Qua uiterlijk zijn ze al totaal verschillend, maar ook qua acteerwerk lijkt er weinig chemie. Doordat er van hun rollen in het verhaal onderling ook nog weinig vonken afspatten, en de ontwikkeling van hun personages in de film heel erg subtiel en diep weggestopt is, mist La délicatesse iets. In die zin doet de film wel recht aan de titel, want een beetje fijnzinnigheid heb je als kijker wel nodig om het geheel te waarderen.

Ster van het debuut van de gebroeders Foenkinos is zoals van tevoren al verwacht de altijd constante Audrey Tautou, die in Damiens wel een waardige tegenspeler heeft. De regisseurs hebben wel wat moeite het verhaal echt tot leven te brengen, waardoor het resultaat wat vlak en zonder hoogtepunten is. Pas bij de laatste scènes komt wat echte originaliteit om de hoek kijken, maar dan is het eigenlijk al te laat om van de film meer te maken dan een aangenaam, delicaat liefdesdrama.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La délicatesse”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.