# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

In de nacht van 23 op 24 augustus 1572, die later de Bartholomeusnacht genoemd zou worden, vond in Parijs een grote slachting onder protestanten plaats. De daaropvolgende maanden was Frankrijk het toneel van geweld tussen protestanten en katholieken. De opmaat voor deze geweldplegingen vormde het huwelijk tussen de protestantse prins Henri de Navarre en Marguerite de Valois (Margot). Alexandre Dumas gebruikte deze historische feiten als decor voor zijn roman La Reine Margot en regisseur Patrice Chéreau (Intimité) gebruikte de roman als basis voor deze gelijknamige film.

In dit explosieve historische drama wordt de moeder van Margot, Catharina de Medici (gespeeld door Virna Lisi), gepresenteerd als het grote brein achter de politieke situatie in het 16e eeuwse Frankrijk. Zij heeft de touwtjes in handen en bekokstooft een huwelijk tussen de protestantse Henri (Daniel Auteuil) en Margot (Isabelle Adjani). Als gevolg daarvan zijn er vele protestanten in de stad die hun leider willen steunen met hun aanwezigheid. De katholieke Parijse bevolking en de edelen aan het hof zijn over deze aanwezigheid niet erg te spreken en het enige wat Catharina nog moet doen is de lont in het kruidvat aansteken: ze wil de protestantse admiraal de Coligny laten vermoorden. In de gebeurtenissen die daarop volgen, blijkt weinig meer in de hand te houden, vele protestanten worden gedood. Dat is de geschiedenis, althans de geïnterpreteerde geschiedenis (want de grote invloed van Catharina is slechts een gefluisterd gerucht onder historici), maar tegen dat licht ontspint zich dat waar de film eigenlijk om draait: de relatie tussen Margot en Hendrik, met hun minnaars, de pogingen van Catharina en Margots broers om Henri uit de weg te ruimen, intriges, verraad, geweld, macht en verleiding.

Margots huwelijk met Henri is puur een machtshuwelijk, er is geen sprake van liefde. Dit uit zich op ultieme wijze in het feit dat, wanneer haar minnaar tijdens haar huwelijksnacht niets van haar wil weten, ze verkleed als prostituee de straat op gaat om tijdens haar huwelijksnacht toch seks te hebben, niet met haar echtgenoot, maar met een willekeurige man op straat. Zo loopt ze La Môle tegen het lijf. Deze protestant van goede komaf komt ze opnieuw tegen in het paleis, wanneer hij voor zijn leven vecht tijdens de nachtelijke slachtpartij en het paleis in vlucht. Margot zorgt ervoor dat hij gered wordt en in leven blijft. Zo wordt ze op hem verliefd en komt ze uiteindelijk meer aan de kant van haar man te staan, die immers ook protestant is (al zweert hij tijdelijk zijn geloof af om aan het hof te kunnen blijven).

La Reine Margot is een overvolle film en in die zin een typisch historisch drama. Er wordt veelvuldig geschermd met historische gebeurtenissen en namen. Enige voorkennis van de kijker over de situatie in Frankrijk rondom de Bartholomeusnacht is haast onontbeerlijk. Indien men dat niet heeft, is het waarschijnlijk zaak de film een tweede keer te bekijken. Wat de film het bekijken waard maakt is niet zozeer de weergave van de historische feiten alswel de bijzondere wijze waarop de intriges en machtsverhoudingen in beeld worden gebracht. De film bevat vrij expliciete beelden, voornamelijk van het gruwelijke geweld tijdens de slachtpartijen, in tegenstelling tot vergelijkbare historische films waarin vaak minder bloed te zien is. Ook de acteerprestaties geven de film een duidelijke meerwaarde. Tel daarbij nog het met een Oscarnominatie beloonde kostuumdesign en je hebt voldoende redenen om deze film te willen zien. Met name de koude en heersende Virna Lisi, Daniel Auteuil en de sensuele Isabelle Adjani spelen een overtuigende rol. Ook het korte optreden van Asia Argento als verleidster van Henri is aardig: het laat haar zien in een rol die haar past en is als het ware een voorbode voor haar rollen in latere kostuumfilms als Les Miserables, Marie Antoinette en Une Vieille Maitresse.

De film La Reine Margot geeft een unieke blik op een vrij bekend hoofdstuk uit de Franse geschiedenis. De nadruk op geweld, lust en liefde verleent de film zijn kracht, al wordt het door sommige critici juist een zwakte genoemd. Voor de liefhebber van historische kostuumfilms zeker de moeite waard.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La Reine Margot”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.