# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De van oorsprong Belgische regisseur Marion Hänsel maakt met La tendresse haar eerste speelfilm waarvoor ze helemaal zelf het scenario schreef, eerder maakte ze vooral bewerkingen van romans. In haar nieuwste film neemt ze een gescheiden koppel onder de loep, die bij elkaar gehouden wordt door hun zoon. Een charmante film, met sfeervolle beelden van de winterse Franse alpen en het modernistische plaatsje Flaine.

De jonge Jack (Adrien Jolivet) is ski-leraar in de Franse alpen en maakt aan het eind van het seizoen samen met zijn vriendin een tochtje over een maagdelijke sneeuwhellling. Hij verliest de controle en breekt zijn been, een nare breuk waardoor hij enkele maanden rustig aan zal moeten doen. Hij wordt in het lokale ziekenhuis geopereerd en mag na enkele dagen terug naar zijn onderkomen in het skidorpje Flaine. Zijn ouders, beide arts, die in Brussel wonen, gaan op weg om hem op te komen halen. Lise (Marilyne Canto) en Frans (Olivier Gourmet) zijn al 15 jaar gescheiden, maar ze aarzelen niet om meteen in de auto te stappen, samen naar hun zoon toe.

Het is al even geleden dat ze enkele dagen zo intensief met elkaar optrokken, en gaandeweg komen de herinneringen dan ook boven. Ze maken grappen, praten en denken over het leven. Hun reis voert hen over de welbekende Franse tolwegen en langs typische snelwegrestaurants. Op het eerste gezicht is er weinig overeenkomst tussen de twee, Lise is een wat neurotische, gespannen vrouw, en Frans een macho-man die af en toe wat rechtse opmerkingen plaatst. Hun scheiding was geen vechtscheiding, er lijken geen weggestopte emoties meer, enkel ‘tendresse’.

Ondertussen moet Jack zich voorbereiden op het afscheid van zijn vriendin Allison, die hij daar heeft leren kennen. Na een lange reis komen zijn ouders ook in Flaine aan, ze overnachten in de jeugdherberg waar Jack ook bivakkeert. Omdat er nog maar een kamer vrij is, moeten zijn ouders de nacht samen doorbrengen. Een wat commerciëlere filmmaker had die gelegenheid waarschijnlijk genomen om Jacks ouders na een romantische nacht weer bij elkaar te laten uitkomen, maar Hänsel past daarvoor.

La tendresse is een behoorlijk beknopte film, en moet het vooral hebben van de sfeervolle beelden van de bergen, het voorbijglijdende landschap en het mooie inkijkje in een gescheiden gezin waar het er nu eens niet problematisch aan toegaat. Het is een verademing om eens een film te zien waar een gescheiden koppel normaal met elkaar omgaat, zonder oud zeer of negativiteit. Dit neemt echter direct ook wel wat spanning weg uit de film, er is nooit echt sprake van een conflict of hoogtepunt. De film kabbelt wat voort, heeft aimabele personages en is voorbij voor je het weet. La tendresse is teder, maar mist scherpe randjes en blijft daardoor niet echt hangen.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “La tendresse”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.