# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De grote klassiekers uit de Franse literatuur inspireren nog steeds. Anne Fontaine, die we kennen van de film Coco avant Chanel, baseert zich voor haar nieuwste film Gemma Bovery op het bekende, tragische liefdesverhaal Madame Bovary, van Gustave Flaubert. Ze haalt dit naar de moderne tijd en overgiet het met een charmant en vrolijk humoristisch laagje. De film moet het vooral hebben van de altijd intens en degelijk spelende Fabrice Luchini, terwijl de Britse actrice Gemma Arterton haar bevallige charmes in de strijd gooit.

Martin Joubert is vanuit het mondaine Parijs in het landelijke Normandië beland, waar hij de bakkerij van zijn vader heeft overgenomen en uitgebouwd. Het wat eenvoudige, saaie en ingedutte bestaan verlevendigt hij met zijn fantasie en voorliefde voor klassieke literatuur. Een van zijn lievelingsboeken is Madame Bovary, van de regionale literaire held Gustave Flaubert. Wanneer hij zijn nieuwe buurvrouw ontmoet is hij dan ook zwaar onder de indruk van het schijnbaar toevallige feit dat ze Gemma Bovery heet en haar man Charles. Geïntrigeerd begint hij haar wandelgangen te observeren. Als hij steeds meer overeenkomsten ziet tussen Gemma en het romanpersonage Emma Bovary, steekt vanzelf de angst de kop op dat voor haar eenzelfde tragische lot lijkt weggelegd. Hoever zal hij gaan om haar daarvoor te behoeden?

De dorpsbakker raakt ook steeds meer onder de indruk van haar verschijning. Telkens als ze in zijn bakkerij komt voor een stuk brood fantaseert hij er lustig op los. De wetenschap dat hij, als oudere man, haar nooit zal kunnen bezitten frustreert meer en meer. Ondertussen raakt Gemma geïnteresseerd in een plaatselijke rijkeluiszoon, die naar het platteland is teruggekeerd om te leren voor een examen. Tussen hen ontspint zich een romance, die gezien de parallellen tussen Gemma en de romanfiguur Emma Bovary alleen maar verkeerd lijkt te kunnen aflopen.

Gemma Bovery is een charmante film die op een rustig tempo een beklemmende sfeer neerzet en een verrassende en moderne kijk biedt op Flauberts klassieke meesterwerk. Fabrice Luchini is perfect gecast in zijn rol als introverte gluurder die in een gelukkige speling van het lot middenin zijn favoriete roman verzeild raakt. De mooie, ongenaakbare Gemma Arterton rechtvaardigt die belangstelling volkomen, en haar ogenschijnlijke ongrijpbaarheid verdiept de film.

Wat je Anne Fontaine misschien zou kunnen verwijten is het feit dat het plot uiteindelijk minder voorstelt dan op het eerste gezicht lijkt. De humor is op het eind belangrijker dan een beklemmend plot, en dat zorgt ervoor dat de film een beetje met een sisser afloopt. Maar vanwege de verstilde sfeer, de aimabele personages en vooral ook het sensuele camerawerk weet Gemma Bovery toch te overtuigen. Een intelligente film voor de liefhebbers van Franse literatuur, te genieten met een Normandisch kaasje en natuurlijk met een glaasje Calvados.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Gemma Bovery”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.