# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

L’auberge espagnole was het eerste grote internationale succes van regisseur Cédric Klapisch. De hoofdrol in deze film is voor Romain Duris, die tot nu toe in vijf films van Klapisch speelde. Klapisch staat bekend om zijn tamelijk onconventionele films waarin veel aandacht is voor details en waarin geluid en muziek een grote rol spelen. L’auberge espagnole is in dat opzicht geen uitzondering.

Xavier (Romain Duris) is een jonge student economie. Met de hulp van zijn vader kan hij aan een goede baan komen op een ministerie, maar daar moet hij Spaans voor kunnen. Daarom besluit hij het laatste studiejaar met het Erasmusprogramma in Barcelona af te maken. Hij laat vriendin en moeder achter in Parijs en komt terecht in een voor hem onbekende stad. Het eerste wat hij moet doen, is een onderkomen zoeken. Dit lukt echter niet meteen, zo verblijft hij nog enige tijd bij Jean-Michel en Anne-Sophie, een Frans stel dat hij op het vliegveld was tegengekomen. Als hij een advertentie ziet voor een hospiteersessie in een internationaal studentenhuis, besluit hij er op af te gaan. Hij krijgt de kamer en komt zo terecht in een studentenhuis met jongeren van zes verschillende nationaliteiten. Dat dit enig aanpassingsvermogen met zich mee brengt is duidelijk, maar Xavier heeft hier geen grote moeite mee en past wonderwel goed in het bonte gezelschap.

Xavier krijgt gedurende zijn verblijf te maken met zaken waar iedere internationale student tegenop zou kunnen lopen. Zo is er het slechte contact met zijn vriendin, Martine (Audrey Tautou), in Parijs, ruzies met huisgenoten, problemen met de huisbaas, het leren kennen van een stad en moeilijkheden bij het overbruggen van taalverschillen. Jean-Michel, een dokter met weinig vrjie tijd, vraagt of Xavier zijn vrouw Anne-Sophie (Judith Godrèche) wil helpen bij het leren kennen van Barcelona en het spreken van de taal. Samen ondernemen ze allerlei activiteiten en er bloeit een romance op tussen de twee. Hierdoor komt het contact met zijn vriendin in Parijs nog meer onder druk te staan. De film volgt Xavier bij zijn leven in Barcelona van het begin tot het moment waarop hij weer afscheid moet nemen.

De titel van de film, L’auberge espagnole, is een mooie metafoor voor waar het in de film om gaat. De jonge Fransman Xavier ontmoet tijdens zijn verblijf in Spanje allerlei soorten mensen en leert met culturele verschillen om te gaan. De levens van vele personages komen voor een jaar lang samen in Barcelona en de film laat de kijker beleven hoe zoiets in zijn werk kan gaan. De kracht van deze film is de geloofwaardige en realistische enscenering van de ervaringen van Xavier. Bijna iedere internationale student zal wel elementen uit de film kunnen herkennen. De realiteit van een Europa zonder grenzen en de eenwording van Europa waarin ieder land zijn eigen kenmerken heeft die toch samen kunnen gaan, zijn de vertrekpunten van de film.

Cédric Klapisch weet L’auberge espagnole boeiend en enerverend te houden door het gebruik en de vermenging van muziek, bijzondere filmtechnieken, krachtig acteerwerk en mooie beelden. Punten van grote kritiek zijn er niet echt te benoemen, of het moet zijn dat deze studentenfilm wellicht niet iedereen direct zal aanspreken. Maar ach, bij welke film is dat immers anders?

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “L’auberge espagnole”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.