Le comte de Monte Cristo

Geregisseerd door Josée Dayan

De boeken van de Franse schrijver Alexandre Dumas (1802-1870) werden honderden malen verfilmd, vanaf het tijdperk van de stomme films tot aan vandaag de dag. De drie bekendste romans die hij schreef, zijn De drie musketiers, De graaf van Monte Cristo en Koningin Margot. Alledrie werden ze meerdere keren voor film en theater bewerkt, maar het is waarschijnlijk de tweede die vanwege het avontuurlijke karakter, de sterke verbeeldingskracht en het ingenieuze plot het meest tot de verbeelding spreekt. De epische trekken van het werk vormden ook vaak de inspiratie voor miniseries op televisie, die dankzij een langere duur meer recht konden doen aan het originele verhaal dan bioscoopverfilmingen. Zo maakte de BBC in 1964 een twaalfdelige serie, met Alan Badel als hoofdrolspeler. In 1998 zag een ambitieus Frans project het licht: diverse grootheden in de Franse filmwereld werkten mee aan een bewerking van het aloude verhaal van Dumas. De vierdelige miniserie van in totaal bijna zeven uur wordt gedragen door het sterke spel van Gérard Depardieu in de rol van de wreker van het kwaad.

Edmond Dantès is een jonge kapitein op een schip van rederij Morrel uit Marseille, die van de vorige kapitein bij diens sterven een brief heeft meegekregen voor iemand in Parijs. Wanneer de autoriteiten achter de inhoud van de brief komen, wordt hij zonder vorm van proces van zijn geliefde Mercédès gescheiden en in de beruchte gevangenis Château d’If voor de kust van Marseille geplaatst. Daar krijgt hij veertien jaar de tijd om na te denken over de redenen van zijn gevangenneming. Geholpen door een oude en wijze medegevangene, Abbé Faria, ontdekt hij hoe zijn vroegere vrienden hem hebben verraden. Hij weet te ontsnappen door zich in de lijkzak van Faria te verbergen na diens overlijden. Faria had hem kort daarvoor de verblijfplaats van een enorme schat onthuld. Deze onvoorstelbare rijkdom stelt Dantès in staat te doen wat hij wil, en na een lange reis naar de Oriënt komt hij terug als Graaf van Monte Cristo om wraak te nemen op de mensen die hem van de liefde van zijn leven hebben beroofd.

Het eerste wat opvalt aan deze miniserie is ook direct het feit waarom deze verfilming van de roman van Dumas door sommigen wordt bekritiseerd. Het scenario van de film verschilt namelijk op enkele (belangrijke) punten van de oorspronkelijke versie van het verhaal. Met name als het gaat om de plaats van enkele personages, zoals de intendant van de graaf, Bertolucci en de Oosterse Haydée, maar ook de ontknoping van de film is anders dan die van het boek.

Ondanks dat er dus vragen kunnen worden gesteld bij deze keuze van de makers van de film, is het niet zo dat dit de kwaliteit van de film zelf erg onderuit haalt. Een film is immers een heel ander medium dan een roman, en per medium worden er dan ook andere keuzes gemaakt om het verhaal te vertellen. En voor deze film werkt het scenario dat regisseur Dayan samen met schrijver Didier Decoin bedacht heeft erg goed. Met dank aan de charismatische verschijning van Gérard Depardieu is Le comte de Monte Cristo namelijk een degelijke, spannende film geworden, die de sfeer van het boek goed in beeld vangt. Na een wat overhaast begin waarin de tijd tot de ontsnapping van Dantès wel erg snel verteld wordt, neemt Dayan ruimschoots de tijd om de diverse subplots uit de doeken te doen.

Behalve de sterke vertolkingen van bijvoorbeeld acteurs als Jean Rochefort, Christopher Thompson, Pierre Arditi en Michel Aumont, wordt de sfeer en tragiek van de film ook versterkt door de herkenbare filmmuziek van componist Bruno Coulais (Les Choristes, Océans). Le comte de Monte Cristo onderscheidt zich daardoor van de andere verfilmingen van dezelfde roman, en biedt vier afleveringen vol spanning, avontuur, drama en romantiek.

Een film uit 1998, met Christopher Thompson, Constanze Engelbrecht, Florence Darel, Gérard Depardieu, Hélène Vincent, Jean Rochefort, Julie Depardieu, Michel Aumont, Ornella Muti, Pierre Arditi, Sergio Rubini, Stanislas Merhar

Categorie:

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 4 stemmen, gemiddeld: 9,75 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Le comte de Monte Cristo”