# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Als er iemand verantwoordelijk is voor de toenadering van de Amerikaanse filmindustrie tot de Franse cinema, dan is het Luc Besson. Hij is met zijn maatschappij EuropaCorp producent van tal van big-budget films zoals Transporter 1, 2 en 3, Taken en de Taxi-films, regisseerde zelf ook een aantal films, en maakt momenteel vooral naam met de verfilming van de door hem geschreven Arthur-kinderboeken. Door Franse filmcritici verguisd vanwege zijn ‘cinéma du look’ – style over substance – door het publiek omarmd vanwege zijn massaproducties. Hij groeide op als kind van twee duikinstructeurs, en verkreeg zo zijn fascinatie voor de onderwaterwereld. Die fascinatie verwerkte hij in 1988 in de film Le grand bleu, die uit zou groeien tot een generatiefilm: hij draaide in Frankrijk een jaar in de bioscopen en trok tien miljoen bezoekers.

In Le grand bleu vertelt Besson het verhaal van de rivaliteit tussen de twee sportduikers Jacques en Enzo. Hoewel hun personages gebaseerd zijn op bestaande mensen (Jacques Mayo en Enzo Maiorca), is het verhaal grotendeels fictie. De twee jongens groeien op in Griekenland, waar duiken al vroeg hun passie wordt. Op een dag komt Jacques’ vader om bij een duikongeluk. De film vervolgt jaren later, wanneer Jacques dient als proefpersoon ergens hoog in het Andesgebergte. In het ijskoude water van een bergmeer lijkt zijn lichaam te reageren als een dolfijn, enkel zijn hersenen worden nog van bloed voorzien. Verzekeringsagente Johanna komt naar het onherbergzame gebied om de schade op te nemen na een ongeval met een vrachtauto, en maakt zo kennis met deze dolfijnman. Ze raakt verliefd, en volgt hem naar Italië, waar Enzo Jacques uitnodigt voor een duikwedstrijd. Daar verleggen de twee mannen hun grenzen, en duiken ze dieper dan verantwoord lijkt.

Van Le grand bleu zijn in de loop der tijd drie versies in omloop geraakt, zo is er een voor de Franse markt gemaakt, een kortere versie voor de Amerikaanse markt, en ook kwam Besson nog met een directors cut van zo’n twee uur en drie kwartier. Origineel werd de film in de Engelse taal gemaakt, maar de laatste versies die op de markt zijn gebracht bevatten meestal de in het Frans nagesynchroniseerde versie. Voor de oplettende kijker kan dat wat storend zijn, maar het leidt niet al te veel af.

Luc Besson zal altijd een vreemde eend in de bijt blijven in de Franse filmwereld. Zijn Hollywood-stijl beperkt zich niet alleen tot de grootse budgetten waarmee hij zijn films maakt, hij leent ook inhoudelijk veel van de Amerikaanse manier van filmen. Met een flinterdun verhaal weet hij toch de aandacht van de kijker te grijpen, vooral ook dankzij de prachtige beelden van de onderwaterwereld. De meerderheid van die beelden werd gefilmd in Marineland Antibes, een van de grootste oceanische aquaria in Europa.

Qua acteurs heeft Besson het altijd voor het uitzoeken gehad. Hij werkte samen met Isabelle Adjani, Bruce Willis, Mila Jovovic, Jason Statham en vele anderen. In Le grand bleu zijn de hoofdrollen voor Jean-Marc Barr, Rosanna Arquette en Jean Reno. De laatste acteerde in veel van Bessons films, en had in Le grand bleu zijn doorbraakrol.

Le grand bleu is een film die vooral door de grote populariteit thuishoort in het rijtje Franse filmklassiekers, maar het is tegelijk wel een curieuze verschijning in dat rijtje. In het buitenland is de Franse cinema vaak bekend vanwege de cultureel verantwoorde films, vergeten wordt daarbij dat er in Frankrijk ook een erg grote traditie is van films voor een massapubliek. Le grand bleu staat voor die traditie, en toont daarmee de veelzijdigheid van de Franse filmwereld. De film overstijgt door de Franse touch (een sfeervolle soundtrack en een Zuid-Franse warmbloedigheid) eveneens de gemiddelde Hollywoodproductie.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le grand bleu”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.