# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Laurent Cantet wordt geschaard onder de meest vernieuwende regisseurs die er op dit moment op de wereld rondlopen. In 2008 werd dat bevestigd toen hij met zijn film Entre les murs de Gouden Palm in Cannes won. Maar ook zijn eerdere films zijn vernieuwend, ongewoon, en getuigen van een realistische betrokkenheid. Vers le sud is zo’n film, met name door de bijna documentaire-achtige observaties die Cantet er in verwerkt. Het is een op het oog vrij vlak drama over drie Westerse vrouwen die hun seksuele behoeftes komen bevredigen op het zonnige Haïti, waar de gewillige jonge, zwarte mannen voor ze in de rij staan. Op het oog vlak, maar met een gelaagdheid die je niet vaak in films aantreft.

Vers le sud is misschien een wat cynisch gekozen titel voor de film, want op het gebied van vakanties staat ‘het zuiden’ meestal metafoor voor zon, zee en plezier. In dit geval wordt met het zuiden Haïti bedoeld, in de jaren zeventig, toen het eiland gebukt ging onder een dictatoriaal regime. Desondanks kwamen er in die tijd vele rijke Westerse toeristen in afgesloten resorts hun vakantie vieren. Zo ook de drie hoofdpersonen van deze film, Ellen, Brenda en Sue. Zij, vrouwen van middelbare leeftijd, zijn naar Haïti gekomen voor seks met jonge, gespierde, zwarte mannen, die ze in ruil daarvoor bedelven onder geld en cadeaus.

Nieuwkomer Brenda ontmoet Ellen en Sue op het strand, temidden van een groepje zwarte jongens. Ellen heeft aangepapt met de mooie Legba, die Brenda nog kent van een eerdere vakantie. Het lijkt er eerst op dat er niet zo moeilijk gedaan wordt over wie met wie gaat, maar op het moment dat een van beide vrouwen meer wil dan slechts lichamelijk genot en bezitterig gedrag begint te vertonen, raakt de oppervlakkige rust die er heerste snel verstoord.

Vers le sud gaat dus op het eerste gezicht over vrouwen op zoek naar genot, maar tegelijk over diepere dingen. De verhouding tussen blank en zwart, uitbuiting van armen, cultuurverschillen. Toch maakt Cantet er geen politiek pamflet van. Hij richt zich veel meer op de personages zelf dan op hun omstandigheden. Dit wordt wel het meest direct in beeld gebracht op de momenten dat de regisseur de film stilzet en vier van de hoofdrolspelers hun verhaal laat doen.

Wanneer het tegenwoordig gaat over sekstoerisme, gaat het meestal om mannen die een ticket naar Thailand boeken om daar seks met minderjarigen te hebben. In dit geval gaat het om vrouwen, en dat maakt het dubbel zo interessant. Want is dat in essentie minder verwerpelijk dan wanneer het om mannen zou gaan in de film? Cantet wil die vraag niet beantwoorden, en kiest dan ook voor de veilige oplossing: op de momenten dat een te jonge jongen interesse in een van de vrouwen vertoont, wordt de jongen tactvol weggestuurd.

Shockerend is de film dus niet direct, intrigerend des te meer. De vrouwen tonen een geloofwaardige en menselijke emotie: de zoektocht naar genegenheid en het verlangen om anders te worden behandeld dan door de Westerse mannen. Dit wordt afgezet tegen een groter probleem, namelijk armoede en Westers imperialisme, en in het midden van die botsing groeit iets dat veel weg heeft van tederheid. Maar wel bedorven tederheid.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Vers le sud”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.