# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Le salaire de la peur (Het loon van de angst) is een veelgeprezen Franse dramafilm uit 1953, die de internationale doorbraak van acteur Yves Montand betekende. De film wordt algemeen gezien als een stijlvoorbeeld op het gebied van de spannende films, en was een van de eerste moderne actiefilms. Le salaire de la peur won de hoofdprijs op het filmfestival van Cannes en werd bij de Bafta-awards tot beste film uitgeroepen. Het is een adaptatie van een gelijknamige roman van Georges Arnaud, de film gaat over vier mannen die met groot gevaar voor eigen leven twee vrachtwagens met nitroglycerine vanuit een imaginair dorp in Zuid-Amerika naar een brandende oliebron moeten brengen. Vanwege de negatieve beeldvorming in de film rond de Amerikaanse oliemaatschappij SOC werden uit de Amerikaanse versie een aantal scènes geknipt.

Het dorpje Las Piedras is de verzamelplaats van mensen van allerlei slag en allerlei nationaliteiten en bevindt zich letterlijk aan de rand van de beschaving. Geregeld komt er een vliegtuigje in het dorp, maar dit biedt aan niemand een uitweg. De prijs om in het dorp te komen is laag, maar om er weg te gaan betaal je een vermogen. Er is te weinig werk voor iedereen, zodat de meesten zich in een uitzichtloze situatie bevinden. Zo ook Mario, een Corsicaanse playboy, die zijn dagen vult met rondhangen in de bar en de barvrouw versieren. Op een dag komt Jo, een ex-gangster aan in het dorp. Mario en Jo zijn beiden van Franse afkomst en dat bindt hen samen. Wanneer na een ongeluk bij een oliebron enkele uren vanaf het dorpje de oliebron in brand staat, wil de oliemaatschappij deze proberen te doven met behulp van het uiterst explosieve goedje nitroglycerine. De baas van de maatschappij besluit twee vrachtwagens volbeladen met jerrycans van het spul er naar toe te sturen, in de hoop dat ten minste een ervan uiteindelijk zal aankomen. Omdat er geen tijd is veiligheidsmaatregelen te nemen is het transport te gevaarlijk voor de arbeiders van de maatschappij zelf, en worden werkelozen uit het dorpje gerecruteerd. Met een beloning van 2.000 dollar de man is deze kans voor velen de enige uitweg uit de miserie, en ook Jo en Mario grijpen de mogelijkheid aan: rijk of dood, in elk geval weg uit het dorp.

Wat dan volgt is een spectaculaire en spannende tocht door het onherbergzame land. Op sommige momenten moeten de krakkemikkige trucks hard rijden om trillingen te vermijden, op ander momenten is het langzaam balanceren langs het randje van de afgrond, en steeds weer is er de dreiging van een te harde stoot of schok die het hele zaakje de lucht in zal doen blazen. De tocht vergt het uiterste van de vier mannen die zich daarvoor hebben weten te kwalificeren, Jo, Mario, Luigi en Bimba.

Le salaire de la peur is een film die ook nu nog in kracht en spanning kan opboksen tegen de moderne thrillers en actiefilms. Welliswaar is het origineel in zwart-wit (er circuleert ook een ingekleurde editie), en zijn sommige elementen ongeloofwaardig, vooral hoe er met het nitroglycerine wordt omgegaan, maar de kracht van de film ligt in de manier waarop de personages in beeld worden gebracht. Na een lange introductie, nog voor de eigenlijke actiescènes, kom je als kijker erg veel te weten over het uitzichtloze leven in het stadje en het verleden van de hoofdpersonen. De jonge Yves Montand bevestigt al wat hij in latere films ook zou laten zien, namelijk dat hij in zijn eentje een film kan dragen. Regisseur Clouzot maakte in deze film verder gebruik van de acteertalenten van zijn vrouw, Vera (de barvrouw), die ook nog in twee van zijn andere films speelde, waarvan Les diaboliques (1955) de bekendste is.

De film werd erg goed ontvangen door zowel pers en publiek, en ook nu nog is de waardering groot. Hij staat hoog in de IMDB top-250, en wordt door velen bestempeld als de favoriete Franse filmklassieker. Goed te begrijpen, want de film kijkt prettig weg, is goed te volgen, en heeft zowel goed uitgewerkte personages als de nodige spanning.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le salaire de la peur”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.