# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Robert Enrico maakte in 1975 de film Le vieux fusil, en mocht een jaar later tijdens de allereerste César-uitreiking de César voor beste film uit de handen van Jean Gabin ontvangen. Tegelijk met die ceremonie werd hoofdrolspeler Philippe Noiret beloond voor zijn rol met de César voor beste acteur. Enrico liet zich voor de film inspireren door de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het dorpje Oradour-sur-Glane. Op 10 juni 1944 passeerde een SS-Panzerdivisie het dorp, op de weg naar Normandië. In een dag tijd werden bijna alle 650 inwoners van het dorp zonder duidelijke reden vermoord en een deel van de huizen ging in vlammen op. Le vieux fusil vertelt eenzelfde soort verhaal, op een uiterst persoonlijke en betrokken manier. De film trok bijna drieëneenhalf miljoen bezoekers naar de bioscoop in Frankrijk en kende ook succes in een aantal andere landen.

Montauban, 1944. De invasie van Amerikaanse en Britse troepen heeft plaatsgevonden, de Duitsers in Frankrijk zijn in grote verwarring. Alleen de Franse collaborerende militaire organisatie Milice gelooft nog in een goede afloop. Dokter Julian Dandieu heeft het druk met alle gewonden die het ziekenhuis te verwerken krijgt. Dankzij de oprukkende geallieerden komen er steeds meer bij. Julian besluit zijn vrouw en dochter de stad uit te laten brengen, naar zijn kasteel op het platteland. Hij verwacht dat ze daar veilig zullen zijn voor een eventueel bombardement. Wanneer hij enkele dagen later merkt dat hij ze erg mist, neemt hij zijn auto en rijdt naar ze toe. In het kleine dorpje onder het kasteel doet hij een verschrikkelijke ontdekking. De kerk ligt vol met lijken, en als hij naar de ingang van zijn kasteel rent, worden zijn ergste vermoedens waarheid. Hij neemt vervolgens de beslissing om wraak te nemen op de in zijn kasteel overnachtende Duitse soldaten.

Le vieux fusil is een erg aangrijpende film, op sommige momenten misschien iets te melodramatisch. De spanning wordt langzaam opgebouwd, en tussendoor wordt herhaaldelijk met behulp van een flashback getoond hoe het er in het gezin Dandieu aan toeging in betere tijden. We zien hoe de wat sullige Julian zijn knappe vrouw Clara (Romy Schneider) ontmoet, en hoe ze samen met Julians dochter uit een eerder huwelijk gelukkig waren op hun château. Snel na die flashbacks schakelt de regisseur dan weer over naar de donkere kasteelgangen, die Julian op zijn duimpje kent. Dat decor versterkt de lugubere en doodse sfeer van de film.

Romy Schneider, die het verloren geluk van Julian moet vertolken, schittert in haar rol, met haar typerende stijl en vrouwelijkheid. Ook het spel van Noiret overtuigt. Het is duidelijk te zien wat zijn vrouw en kind voor hem betekenen, en met dat als vertrekpunt wordt zijn wraaktocht even begrijpelijk als realistisch. Le vieux fusil is daarom geen film voor gevoelige filmkijkers. De film doet een beroep op de primaire wraakgevoelens van de kijker, en de emoties lijken daarbij de overhand te hebben op de rationaliteit. Het geweld dat door de Duitsers wordt gebruikt is te gruwelijk voor woorden, de wraak die Julian drijft, is eigenlijk net zo gruwelijk.

Le vieux fusil herinnert aan de hartverscheurende zinloosheid van de oorlog, en laat zien wat de implicaties zijn van geweld tegen burgers, tegen vrouwen en kinderen. Ondanks de datering is de film daardoor van alle tijden en voor alle tijden, want dat geweld vindt vandaag de dag nog steeds plaats.

1 recensie voor Le vieux fusil

  1. pieter jutte

    Een film die je steeds weer eens wilt gaat terug kijken,… de zacht aardige dokter die zijn heelkunde laat varen om een bloederige wraak te ondernemen,… deze film borrelt heel lang na,… Le Vieux Fusil is weinig verouderd, rekening houdende dat het een film uit half jaren 70 is. De acteurs, de regie, de montage, alles is puik,… gaat hem zien,… !!!!

Voeg een beoordeling toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.