# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Regisseur Dominik Moll (1962) is de zoon van een Franse moeder en een Duitse vader. Hij maakte tot nu toe twee films, waarvan Harry, un ami qui vous veut du bien (2000) de succesvolste was. De film werd genomineerd voor de Gouden Palm en de Bafta-awards, en wist vier CĂ©sars mee naar huis te nemen. Met een spanningsopbouw Ă  la Hitchcock en een intrigerend plot kon deze film menig kijker boeien. In 2005 probeerde Moll het nogmaals, min of meer op dezelfde wijze, met de film Lemming. In deze film opnieuw een afwisseling tussen droom of fantasie versus werkelijkheid, opnieuw geleid door acteur Laurent Lucas, ook al de hoofdrolspeler in Harry, ditmaal aan de zijde van actrice en zangeres Charlotte Gainsbourg, de dochter van zanger Serge Gainsbourg en actrice Jane Birkin.

Alain Getty (Laurent Lucas) is een jonge, pasgetrouwde ingenieur, bezig met de ontwikkeling van een vliegende webcam waarmee men op afstand het huis in de gaten kan houden. Alles lijkt hem voor de wind te gaan in zijn leven, maar dat verandert wanneer hij de baas en zijn vrouw te eten krijgt. Het huwelijk tussen de baas en zijn vrouw (oudgedienden André Dussolier en Charlotte Rampling) blijkt allesbehalve rooskleurig te zijn, en de vrouw, Alice Pollock, schrikt er niet voor terug om hem tijdens het eten allerlei verwijten te maken. Wanneer deze Alice zich vervolgens aan Alain en zijn vrouw Bénédicte (Charlotte Gainsbourg) opdringt, verandert er van alles in hun levens. Onder de invloed van het trieste huwelijk van de baas en zijn vrouw voltrekt zich er een psychologische verandering in Bénédicte waar Alain erg moeilijk mee om kan gaan. Tegelijk, zie de titel van de film, is er een ander probleem dat zich aandient. De afvoer is verstopt door wat later een lemming blijkt te zijn. Omdat deze diertjes eigenlijk alleen in noordelijker regionen voorkomen, is de grote vraag waar deze nou weer vandaan komt en wat voor invloed het bijtgrage diertje zal hebben op Alain en zijn vrouw.

Regisseur Dominik Moll gebruikt opnieuw een hele reeks aan thrillerelementen om het plot in beeld te brengen. De film Lemming is een film die bol staat van de traag verlopende scènes, personages die ongerust kijken en reageren op elk verdacht geluid dat er achter een deur of om de hoek te zien is. Tel daarbij op de spannende muziek en cameravoering en je hebt de ingrediënten voor een film die je op het puntje van je stoel doet zitten. Moll gooit zijn personages, en daarmee de toeschouwer, in een donkere afgrond, waarin hij met het plot verschillende kanten op gaat. Waar in Harry, un ami qui vous veut du bien nog een redelijk rechttoe rechtaan en consistent verhaal ontstaat, verliest Lemming zichzelf in de afwisseling van fantasie en realiteit.

Wat Moll uiteindelijk met zijn film wil blijft erg onduidelijk. Twee koppels worden tegenover elkaar gesteld, een geslaagd en gelukkig getrouwd stel en een stel dat kampt met allerlei huwelijksproblemen. Natuurlijk blijkt uiteindelijk dat er onder het blijde oppervlakte van Alain en Bénédictes huwelijk ook wel het een en ander scheelt, zo wordt er niet bijzonder veel en goed gecommuniceerd, iets wat wel heel duidelijk en onsubtiel in beeld wordt gebracht. Op het vlak van de spanningsopbouw zit het op zich wel goed. De regisseur weet wat hij doet en volgt getrouw eerdere voorbeelden uit de filmgeschiedenis. De film doet je inderdaad meerdere keren op het puntje van de stoel zitten, maar weet toch niet erg te overtuigen. Spannend, dat wel, en de personages worden goed neergezet door de talentvolle acteurs. Toch, als je de eerdere film van Moll, Harry, gezien hebt, weet je dat hij het beter kan. Lemming voelt aan als een aftreksel van deze uiterst geslaagde film, spannend, en leuk geprobeerd, maar erg veel meer ook niet. Het enige waar de film echt in geslaagd is, is de manier waarop de lemming een rol speelt in het verhaal. De titel doet suggereren dat het diertje belangrijk is, daartegenover staat dat het in de film zelf absoluut een bijrol speelt. De symboliek, die in de film zijdelings wordt belicht, doet echter nadenken over de rol die Alice Pollock in het verhaal speelt.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Lemming”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven