# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Films over de Franse monarchie in de 18e eeuw kunnen nog altijd rekenen op veel belangstelling. Misschien wel omdat we inmiddels weten dat de monarchie in die tijd ten dode opgeschreven was. Benoît Jacquots Les adieux à la reine is dan ook niet de eerste film waarin een hoofdrol is weggelegd voor koningin Marie-Antoinette. Het is wel een film waarin een bepalende periode uit haar leven vanuit een origineel gezichtspunt belicht wordt. In navolging van Chantal Thomas’ roman Farewell, My Queen, focust het verhaal zich op de paar dagen rondom de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789. Vanuit de ogen van de voorlezeres van de koningin registreert Jacquot hoe het nieuws over de opstand doorsijpelt naar het hof en wat dit nieuws teweegbrengt. Een zinneprikkelend beeld van de laatste stuiptrekkingen van de aristocratie.

Nog voor de guillotine sprak, heeft Marie-Antoinette (Diane Kruger) haar hoofd reeds verloren. Ze laat haar hofdames dansen naar haar grillen en omringt zich met het mooiste van het mooiste. In haar rustige periodes is er tijd voor het lezen van een boek, op welke momenten Sidonie Laborde, de voorlezeres, op mag komen draven. Door haar intieme ogenblikken met de koningin, ontwikkelt Sidonie (Lea Seydoux) een buitengewone liefde voor Marie-Antoinette. De koningin staat uiteraard boven haar, maar in de leesmomenten lijkt ze Sidonie wat meer als gelijke te behandelen. Schijn uiteraard, maar de jonge, naïeve Sidonie is blind voor wat er zich echt afspeelt in de relaties aan het hof.

De 14e juli begint zoals iedere andere dag aan het hof te Versailles. De hofdames maken zich er druk om of de koningin wel goed geslapen heeft, en alle dames met een taak worden een voor een bij de koningin gebracht. De eerste geruchten dat er wat gebeurd zou zijn in Parijs zorgen slechts voor lichte onrust wanneer het nieuws zich langzaam onder de hofhouding verspreidt. In de loop van een drietal dagen wordt echter duidelijk dat een donkere periode aanbreekt voor de aloude adel. Een dodenlijst met de namen van een groot aantal hooggeplaatsten zorgt voor paniek. Marie-Antoinette bereidt een vertrek naar Metz voor en steeds meer van de inwonenden van Versailles slaan op de vlucht.

Les adieux à la reine vertelt een bekend verhaal vanuit een onverwachte invalshoek. De camera kijkt mee over de schouders van Sidonie, die met haar blinde vertrouwen op Marie-Antoinette symbool staat voor hoe de monarchie eeuwenlang bewondering en verering vereiste. Nu de geest van revolutie tot over de drempel van Versailles is gekomen, lijkt zij de enige die nog zonder eigenbelang doet wat haar meesteres haar opdraagt.

Een grote rol is weggelegd voor de nooit bevestigde geruchten over de lesbische kanten van Marie-Antoinette. Het ligt voor de hand dat die geruchten vooral afkomstig waren uit republikeinse kringen en dus niet per se op waarheid hoeven te berusten, maar in deze film past het wonderlijk goed in het verhaal. Expliciet wordt het nergens, maar het is duidelijk dat Marie-Antoinette diepe, meer dan vriendschappelijke gevoelens koestert voor een dame in het bijzonder, Gabrielle de Polignac (Virginie Ledoyen). Die kant van haar koningin laat ook de in de liefde onervaren Sidonie niet onberoerd.

Jacquot, die het voorrecht had om op Versailles te mogen filmen, slaagt erin voordeel te trekken uit de prachtige en overdadige locatie en deze tegelijk scherp af te steken tegen het leven van de hofhouding en het naderende onheil. De kleurige vertrekken van Marie-Antoinette worden afgewisseld met de kale en kleine kamertjes voor de dienstmeisjes. De rozegeur en maneschijn vertonen hun eerste barstjes wanneer een dode rat wordt gevonden en de muggeprikken op de arm van Sidonie zijn de tekenen dat de muren van Versailles hun beschermende werking aan het verliezen zijn. Door de beperkte tijdsspanne waarin het verhaal zich afspeelt, goed gebruik van de locatie en interessante personages levert de regisseur een mooi en intrigerend kostuumdrama af.

1 recensie voor Les adieux à la reine

  1. jos

    🙁

Voeg een beoordeling toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.