Les aventures de Rabbi Jacob

Geregisseerd door Gérard Oury

De film Les aventures de Rabbi Jacob kreeg een omstreden start doordat twee weken voor de release de Jom Kipoeroorlog in Israël begon. Volgens sommigen was de film antisemitisch, volgens anderen juist anti-arabisch. De vrouw van de man die verantwoordelijk was voor de publiciteit rond de film ging zelfs zover dat ze een vliegtuig op de lijn Parijs-Nice kaapte en dreigde te laten neerstorten als de film uitgebracht zou worden. Bij de bestorming van het vliegtuig door speciale troepen kwam ze om het leven. Alle commotie leidde er in elk geval toe dat meer dan zeven miljoen mensen de film in de filmzalen gingen zien. Ook nu nog is de film een van de populairdere films van acteur Louis de Funès. Regisseur en schrijver van de film is Gérard Oury, ook verantwoordelijk voor eerdere Louis de Funès films als La grande vadrouille, La folie des grandeurs en Le corniaud. Eind 2008 werd de film in een musical omgetoverd.

Rabbi Jacob is een geliefd rabbijn in de Joodse wijk van New York. Op een dag nodigt zijn Franse familie hem uit om de Bar Mitswa van de jonge David mee te maken. Na meer dan dertig jaar komt de rabbijn dan samen met een vriend over naar Frankrijk. Op datzelfde moment is een zakenman Victor Pivert (Louis de Funès) onderweg in Normandië. Zijn dochter zal de volgende dag trouwen. Pivert is een opgewonden mannetje, met een afkeer van Joden, zwarte mensen, en eigenlijk ook alle andere vreemdelingen. Wanneer na een auto-ongeluk de auto (met een boot op het dak) omgekeerd in een meer belandt en hij zijn Joodse chauffeur de laan uitstuurt omdat deze weigert op de sabbat te werken, komt hij terecht in een kauwgomfabriek. Hier speelt zich vervolgens een van de beroemdste scènes uit de carrière van Louis de Funès af. Pivert komt in contact met een aantal Arabieren die het voorzien hebben op een revolutionistische leider, Slimane. Hij raakt natuurlijk nauw betrokken bij deze zaak en ook de politie gaat naar hem op zoek omdat Pivert ervan verdacht wordt politieagenten te hebben neergeschoten. De achtervolgingen leiden naar luchthaven Orly bij Parijs, waar ze de identiteit aannemen van de twee Joodse rabbijnen die net uit New York zijn aangekomen.

De film voltrekt zich in hoog tempo, en het gaat van de ene grap naar de andere grap, van de ene komische situatie naar de andere. Zo laat Pivert zien dat hij verbazend goed een Joodse dans kan weggeven, weet hij keer op keer ternauwernood te ontsnappen aan zijn belagers en sluit hij ook weer vriendschap met zijn chauffeur.

Vooral voor wie niet genoeg kan krijgen van de standaardtypetjes die Louis de Funès speelt is Les aventures de rabbi Jacob verplichte kost. Ook hier weer alle ingrediënten die van zoveel van zijn films kaskrakers hebben gemaakt. Een opgewonden rijk mannetje, een autoritaire vrouw aan zijn zijde, een dochter die getrouwd moet worden, en dan nog de nietsontziende haat tegen iedereen die hem het leven dwars zit. Dit alles, vermengd met de karakteristieke mimiek van de Funès, vormt de sleutel tot het succes van ook deze film. Een leuke film, met voor de oplettende kijker zelfs een licht moraliserend randje. Klassiek Frans vermaak voor een hilarisch avondje. Neem er gerust een drankje extra bij.

Een film uit 1973, met André Falcon, Claude Giraud, Henri Guybet, Janet Brandt, Louis de Funès, Marcel Dalio, Miou-Miou, Renzo Montagnani, Suzy Delair, Xavier Gélin

Categorie:

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 2 stemmen, gemiddeld: 8,50 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Les aventures de Rabbi Jacob”