# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De film Le corniaud was een van de eerste films in een hele serie van populaire komedies met een groot budget. Halverwege de jaren zestig had de filmindustrie in Frankrijk te maken met tegenvallende resultaten als gevolg van de opkomst van de televisie. Om het tij te keren besloot men zoveel mogelijk geld in films te pompen. Dit was natuurlijk een risicovolle onderneming, maar steeds vaker bleek het goed te gaan. Ook Le corniaud was een kaskraker. Dat kwam vooral door de samenwerking tussen de acteurs Louis de Funès en Bourvil. Het was de eerste keer dat ze beiden de hoofdrollen speelden, hoewel ze wel al twee keer eerder samen in kleinere rollen in een film te zien waren. Met 9 miljoen bezoekers was Le corniaud in een keer de best bezochte Franse film ooit, een record dat een jaar later al weer verbroken werd door de film La grande vadrouille, waar de twee populaire acteurs ook beiden de hoofdrol in hadden.

Le corniaud (Nederlandse titel: De eend en de cadillac) kan gezien worden als een komische parodie op de klassieke gangsterfilms. Het plot – overigens naar aanleiding van een waargebeurde anekdote – heeft zelf erg veel weg van het plot van spannende thrillers, ware het niet dat overal een humoristische draai aan wordt gegeven.

Antoine Maréchal (Bourvil) staat op het punt op vakantie naar Italië te gaan, wanneer zijn auto wordt aangereden door de Rolls Royce van Léopold Saroyan (De Funès). Doordat zijn auto vervolgens compleet total loss is, lijkt die vakantie niet door te gaan, maar de volgende dag belt Saroyan hem. Hij wil dat Maréchal voor een vriend van hem een auto van Napels naar Bordeaux brengt. Voor Maréchal is dat de uitgelezen kans om alsnog vakantie te nemen, want hij mag er maar liefst dertien dagen over doen. Dat getal dertien zal niet geheel toevallig zijn gekozen, want er gaat inderdaad nogal wat mis. Wat Maréchal niet weet, is dat Saroyan de auto gebruikt voor het transport van drugs, goud en edelstenen. Saroyan hoopt dat de onschuldige Maréchal geen argwaan zal wekken bij douane of politie, maar om er zeker van te zijn dat alles goed gaat besluit hij de hele reis vanaf een veilige afstand de Cadillac te blijven volgen. Hij weet op zijn beurt weer niet dat nog een andere gangster achter de buit aan zit.

Het is makkelijk te begrijpen waarom deze hilarische roadtrip destijd in Frankrijk volle zalen trok. Beide acteurs waren succesvol en populair, en beiden hebben ze een stijl van komedie die perfect op elkaar aansluit. De Funès als de bazige, egoïstische zakenman, een rol die hij in veel van zijn films heeft, en Bourvil als de wat lijdzame, eenvoudige man, die bij toeval de tijd van zijn leven krijgt. Daarbij heeft de film enkele van de meest grappige scènes uit de Franse filmgeschiedenis en speelt het zich af tegen het zonnige landschap van Italië en Zuid-Frankrijk. Le corniaud is ouderwetse humor, zoals het tegenwoordig niet meer gemaakt wordt.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Le corniaud”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.