# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Dat films met Louis de Funès in de hoofdrol garant stonden voor groot succes bleek uit de populariteit van de film Oscar in 1967. Ruim zes miljoen Fransozen trokken er voor naar de bioscoopzalen. Regisseur Molinaro verenigde korte tijd later een groot deel van de cast van Oscar voor een nieuwe film, genaamd Hibernatus. In Nederland werd de film uitgebracht onder de titel Vriezen We Dood, Dan Vriezen We Dood. In deze komedie is ook de zoon van Louis de Funès te zien, die, voordat hij een carrière als piloot begon, in zes films samen met zijn vader speelde. Net zoals Oscar is Hibernatus de bewerking van een populair Frans theaterstuk.

Hubert de Tartas, een rijke industrieel, kijkt uit naar het huwelijk van zijn zoon met een welgesteld meisje, om zijn fortuin nog verder zeker te stellen. Zijn geordende leven wordt echter op de kop gezet wanneer de grootvader van zijn vrouw onverwachts in hun leven terugkeert. Ergens in de buurt van de Noordpool vindt men het ingevroren lichaam van een jongeman. Hij wordt naar Frankrijk verscheept, en wetenschappers weten hem weer tot leven te wekken. Dan blijkt wie hij is: Paul Tournier, opa van Edmée de Tartas. Hubert, directeur van een grote fabriek, die zijn fortuin aan zijn vrouw dankt, ziet de terugkeer van opa met lede ogen aan, want volgens de wet is alles wat hij heeft het eigendom van grootvader. Zijn vrouw weet hem dan toch te overtuigen om Paul in hun huis op te nemen. Maar om hem te behoeden voor een schok moeten ze doen alsof het nog steeds 1905 is.

Vanwege het plot staat Louis de Funès iets minder in het middelpunt dan in veel van zijn andere films, toch weet hij met zijn spel het niveau op te trekken. In Hibernatus, dat zonder hem een matige komedie zou zijn, geeft hij enkele van zijn meest hilarische optredens weg. Zijn tegenspeelster Claude Gensac, de actrice die in meerdere films de rol van de vrouw van de Funès’ speelt en daar later een boek over schreef, is ook hier goed in haar rol om nog enig tegenwicht te bieden tegen de overactieve de Funès.

Behalve om de humor, is de film om meer redenen interessant. Omdat de familie Tartas niet mag laten blijken dat het inmiddels geen 1905 maar 1970 is, moet het hele huis, en de directe omgeving omgebouwd worden tot originele staat. Ook moeten ze zich in kleding en omgangsvormen aanpassen aan hun onverwachte gast. Dit alles levert vele extra vermakelijke scènes op. Ook geeft het een mooi beeld van de technische vooruitgang die er in die vijfenzestig jaar had plaatsgevonden. Maar uiteindelijk is de film toch ook vooral te zien als een van de vele mijlpalen in het leven van Frankrijks meest geliefde komiek. Kortom, Hibernatus is voor liefhebbers van Louis de Funès een absolute must-see.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Hibernatus”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.