# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De film Louise-Michel is de derde speelfilm van Gustave Kervern en Beno├«t Del├ępine. Het duo werd bekend met satirische en humoristische programmaÔÇÖs op de Franse televisie. Met hun eerste film, Aaltra, een roadmovie met twee rolstoelzitters in de hoofdrol, lieten ze al zien over een grote hoeveelheid galgenhumor te beschikken, Louise-Michel bouwt daarop alleen maar voort. Wie denkt met de film een biografie van het leven van anarchiste Louise Michel te krijgen, komt bedrogen uit. De titel van de film is wel een eerbetoon aan haar, maar tegelijk zijn Louise en Michel de namen van de twee hoofdpersonen. Deze zwarte komedie behaalde prijzen op allerlei obscure filmfestivals, met als uitschieter de speciale juryprijs op het Sundance festival, het grootste Amerikaanse festival voor onafhankelijke low-budget films.

Het startpunt van het plot is een waargebeurde anekdote: een sympathieke baas geeft nieuwe kleding aan zijn werknemers, maar verhuist in het daaropvolgende weekend onaangekondigd zijn fabriek naar een Oost-Europees land. In Louise-Michel besluiten de werknemers het er niet bij te laten zitten, sterker nog, ze gaan tot het uiterste om hun gram te halen. Analfabete Louise (Yolande Moreau), de meest imposante arbeidster van het stel, stelt voor om de baas dan maar om te leggen. Dit plan wordt met veel instemming omarmd, en aan Louise de schone taak om een huurmoordenaar te benaderen. Die vindt ze in de persoon van Michel, die echter nogal onorthodox te werk gaat. Hij woont in een groot woonwagenkamp, met als buurman een geflipte kerel die er allerlei complottheori├źn op na houdt. Michel stemt ermee in de baas voor twintigduizend euro te vermoorden, en ze drinken een borrel om de overeenkomst te sluiten. Dat is nog maar het begin van een hele reeks waanzinnige en hilarische gebeurtenissen.

Een kankerpati├źnte vragen om de baas en daarna zichzelf een kogel door het hoofd te jagen, een crematoriumwerknemer die de familie van een overledene om een vuurtje voor de oven vraagt, je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurt in de film. Louise-Michel is een politiek incorrecte en uitermate absurdistische film. In hun zoektocht om de schuldige achter de sluiting van de fabriek te berechten gaan Louise en Michel ver, erg ver. Want als je directe chef eigenlijk niet verantwoordelijk blijkt voor de overplaatsing van het werk, dan moet je het dus hogerop zoeken. Gustave Kervern en Beno├«t Del├ępine gebruiken dit thema van verantwoordelijkheid in machtige multinationals en globalisering vooral als kapstok om steeds meer absurde situaties en ontwikkelingen te cre├źren.

De film bezwijkt op een aantal momenten bijna onder de last van teveel donkere humor, en is soms wel wat erg voorspelbaar. De absolute blikvanger van Louise-Michel is actrice Yolande Moreau, die haar rol van simpele, boerse vrouw met mannelijke trekken met verve speelt. De verbeten trek op haar gezicht spreekt boekdelen, zij zal er persoonlijk voor zorgen dat die ÔÇśsalaudsÔÇÖ, die over haar toekomst en die van haar collegaÔÇÖs besloten hebben, zullen boeten. Voor mensen met een sterke maag en gevoel voor galgenhumor is Louise-Michel een geschikte film. Zonder pretenties, en met het vermogen om mensen op zijn minst een glimlach te bezorgen, en op zijn meest een schaterlach, tonen de regisseurs de diversiteit van de Franstalige cinema. Het persoonlijke drama waar Frankrijk om bekend staat wordt in deze film omgebogen tot iets groters, bijna tot wereldleed, met een grote, scheve knipoog.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Louise-Michel”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk ┬╗
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.