# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Net als de succesfilm Jules et Jim (1962) was Les deux anglaises et le continent gebaseerd op een roman van Henri-Pierre Roché. François Truffaut behaalde er echter aanzienlijk minder succes mee, de film werd verguisd door critici en ook de bioscoopbezoekers liepen er niet warm voor. Volgens velen betekende de film een terugkeer naar de tijd voor de Nouvelle Vague, een terugkeer naar ouderwetse en klassieke Franse cinema. Om het publiek tegemoet te komen knipte Truffaut flink in de film, maar ook dat hielp niet om de populariteit te vergroten. Pas na het overlijden van de filmmaker kreeg de film een zekere status in zijn oeuvre, maar het blijft tegelijk een film die gemengd wordt gewaardeerd. De film gaat over twee stijve, puriteinse Engelse zusjes (deux anglaises) en een vlotte, Franse charmeur (le continent).

Parijs, het begin van de twintigste eeuw. Claude (Jean-Pierre LĂ©aud), een jonge Fransman, maakt kennis met een jonge Engelse vrouw, Anne (Kika Markham), die hem Engelse les zal geven. Hij is direct van haar onder de indruk. In de vakantietijd nodigt ze hem uit in Engeland, waar ze hem aan haar zusje Muriel (Stacey Tendeter) hoopt te koppelen. Claudes aandacht wordt inderdaad afgeleid van Anne naar Muriel, en de twee raken verliefd en nemen zich voor te trouwen. Beide moeders zijn echter niet van plan daar direct mee in te stemmen, en stellen een scheiding van een jaar voor, voordat het huwelijk gesloten zal worden. Als de liefde van beide kanten dan nog even groot is, zullen ze geen bezwaren meer hebben. Na een aantal maanden schrijft Claude aan Muriel dat zijn liefde over is, en dat ze niet zullen trouwen. Dit nieuws komt hard aan bij het labiele Engelse meisje. Niet veel later komt Anne opnieuw naar Parijs, en dit keer geeft ze zelf toe aan haar liefde voor Claude.

Centraal in Les deux anglaises et le continent staat de fysieke kant van de liefde, en de tegenstellingen tussen de Franse en Britse omgang daarmee. Truffaut kon zoals bij zowat elk van zijn films ook hier uit zijn eigen privéleven putten: ook hij had een relatie gehad met twee zussen, namelijk met Catherine Deneuve en enkele jaren eerder met haar zus Françoise Dorleac. Aan het oppervlak doet de film een vrij traditioneel romantisch drama vermoeden, maar Truffaut weet enkele interessante elementen te gebruiken om de thematiek uit te werken. Zo is er het thema van de herhaling, Claude beleeft met beide zusjes een aantal belangrijke scènes op min of meer dezelfde wijze. Dat de film weinig succes had, is voor een belangrijk deel te wijten aan het feit dat de film over het algemeen nogal kunstmatig aanvoelt, en dat daardoor de belevenissen van de hoofdpersonen tamelijk ver van de kijker af blijven staan. Truffaut slaagde er niet in om, zoals hij met Jules et Jim deed, het oorspronkelijke verhaal uit de roman op een originele manier naar het scherm te vertalen. Toch blijft de film, door de portrettering van de drie hoofdpersonen en door de tegenstellingen tussen de Franse warmbloedigheid en de Britse gereserveerdheid, een interessant tijdsdocument.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Les deux anglaises et le continent”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.