Les femmes du 6e étage

Geregisseerd door Philippe Le Guay

Met Les femmes du sixième étage tekende regisseur, schrijver en acteur Philippe Le Guay voor een hit in de Franse filmzalen. Ruim 2 miljoen bezoekers kwamen af op deze film. De reden voor het succes blijft wat vaag, en is waarschijnlijk een combinatie van bekende acteurs (Fabrice Luchini, Sandrine Kiberlain, Natalia Verbeke) en een aansprekend onderwerp. Films en toneelstukken over de overbrugging van standsverschillen doen het bovendien vaak goed. Wat ook meewerkt is dat de film licht en toegankelijk is, overgoten met een wat sprookjesachtige sfeer.

Jean-Louis Joubert (Fabrice Luchini) is een burgerlijke beurshandelaar en nogal gesteld op bepaalde gewoontes. Zo dient zijn dagelijkse eitje bij het ontbijt precies drie en een halve minuut gekookt te hebben en bestaat zijn dagbesteding uit een vast patroon. Na de dood van zijn moeder besluit zijn vrouw Suzanne (Sandrine Kiberlain) dat er een aantal dingen anders moeten in het huishouden, waarop de huishoudster vervolgens besluit er genoeg van te hebben. Een tijdje wordt er zonder huishoudster doorgeleefd, maar wanneer de afwas zich opstapelt en Jean-Louis door zijn schone overhemden heen raakt, moet er iets veranderen.

De oplossing wordt gezocht en gevonden in een Spaanse hulp in de huishouding, Maria Gonzalez. De Spaanse vrouwen hebben de afgelopen jaren de stad overspoelt, en ze doen hun werk goed. Maria woont samen met haar landgenoten op de bovenste (zesde) verdieping van het appartementencomplex. Daar leven ze hun eigen leven, strikt gescheiden van het leven van de bewoners op de lagere etages. Wanneer Jean-Louis Maria helpt om enkele van haar spullen naar boven te verhuizen, komt hij voor het eerst in jaren weer op die verdieping, en de Spaanse vrouwen tonen hoe hun leefomgeving eruit ziet. Als blijkt dat het toilet al enige tijd niet goed functioneert, laat Jean-Louis dit meteen verhelpen, waardoor hij zich populair bij de vrouwen maakt. Maria is ijverig in haar werk en Jean-Louis raakt steeds meer geïntrigeerd door haar fraaie uiterlijk en haar Spaanse cultuur.

Jean-Louis bloeit helemaal op door zijn kennismaking met de temperamentvolle Spaanse dames, een verandering die zijn vrouw met lede ogen aanziet. Ze verdenkt hem ervan een affaire te hebben en als ze hem ermee confronteert geeft hij het maar toe, omdat ze de werkelijke verklaring niet gelooft. Suzanne wijst hem de deur, waarna hij besluit om een kamertje op de zesde etage te betrekken. Voor het eerst voelt hij zich vrij en heeft hij iets dat echt van hem zelf is.

In Les femmes du sixième étage stapelen de clichés zich op. Een burgerlijke man wordt verliefd op zijn jonge dienstmeid, raakt daardoor uit zijn dagelijkse sleur en ontdekt plezier in het leven. Bovendien zijn Spaanse vrouwen temperamentvol, eten ze veel paella en dansen en schreeuwen ze er lustig op los. Toch komt Philippe Le Guay er mee weg, vooral doordat hij intelligent omspringt met die clichés en tevens dankzij het sterke spel van de hoofdrolspelers. Luchini draagt de film met gemak en lichtvoetigheid, en zowel de wat naïef spelende Natalia Verbeke als de bekrompen Sandrine Kiberlain zijn goed tegen hem opgewassen. Samen zorgen ze voor die typische joie de vivre die je in zoveel andere Franse films in dit genre vindt.

Ondanks de licht maatschappelijk geëngageerde ondertoon van leefomstandigheden en standsverschillen is de film toch vooral een rustig voortkabbelende komedie in de beste Franse stijl. Niet direct een hoogvlieger die je de rest van je leven zal bijstaan, wel een film die met een vleugje Spaanse sfeer en een aantrekkelijke nostalgie het hart op de juiste plaats heeft. Even ontsnappen uit de dagelijkse sleur en kennismaken met een volstrekt andere wereld waarvan je eerder alleen maar kon dromen, wie wil dat nu niet!

Een film uit 2011, met Annie Mercier, Audrey Fleurot, Berta Ojea, Camille Gigot, Carmen Maura, Concha Galán, Fabrice Luchini, Jean-Charles Deval, Lola Dueñas, Marie-Armelle Deguy, Michèle Gleizer, Muriel Solvay, Natalia Verbeke, Nuria Solé, Sandrine Kiberlain

Categorie: , ,

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 6 stemmen, gemiddeld: 7,17 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Les femmes du 6e étage”