# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Toen in 1988 het Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste van Nieuw-Caledonië dertig mensen gijzelde, sloeg de verafgelegen hoofdstad terug – met extreme vooringenomenheid. Mathieu Kassovitz gebruikt deze gedoemde ‘Opération Victor’ om vernietigende kritiek te uiten op de manier waarop Frankrijk omgaat met de restanten van zijn koloniale rijk.

De meeste mensen zouden het moeilijk vinden om Nieuw-Caledonië aan te wijzen op de kaart, laat staan om te zeggen wie er regeert. Je moet aan de andere kant van de globe zoeken, want de archipel ligt in het zuidwesten van de Stille Oceaan, relatief dicht bij de Australische kust. Dit maakt Nieuw-Caledonië, op 16.000 kilometer van Frankrijk, zijn verst afgelegen kolonie.
Toen de FLNKS (Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste), een gewapende Melanesische socialistische afscheidingsbeweging die vooral uit Kanaken bestond (de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Caledonië), op 22 april 1988 zo’n dertig mensen gijzelde , sloeg de verafgelegen hoofdstad terug – met extreme vooringenomenheid. Opération Victor, een gezamenlijke operatie met SWAT-teams van vier verschillende afdelingen van het Franse leger en de politie, liep uit op een bloedbad. Acteur/regisseur Mathieu Kassovitz gebruikt deze kwalijke episode in de Franse buitenlandse politiek om vernietigende kritiek te uiten op de manier waarop zijn land omgaat met de restanten van het vroegere koloniale rijk.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “L’ordre et la morale”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.