L’ordre et la morale

Geregisseerd door Mathieu Kassovitz

Toen in 1988 het Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste van Nieuw-Caledonië dertig mensen gijzelde, sloeg de verafgelegen hoofdstad terug – met extreme vooringenomenheid. Mathieu Kassovitz gebruikt deze gedoemde ‘Opération Victor’ om vernietigende kritiek te uiten op de manier waarop Frankrijk omgaat met de restanten van zijn koloniale rijk.

De meeste mensen zouden het moeilijk vinden om Nieuw-Caledonië aan te wijzen op de kaart, laat staan om te zeggen wie er regeert. Je moet aan de andere kant van de globe zoeken, want de archipel ligt in het zuidwesten van de Stille Oceaan, relatief dicht bij de Australische kust. Dit maakt Nieuw-Caledonië, op 16.000 kilometer van Frankrijk, zijn verst afgelegen kolonie.
Toen de FLNKS (Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste), een gewapende Melanesische socialistische afscheidingsbeweging die vooral uit Kanaken bestond (de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Caledonië), op 22 april 1988 zo’n dertig mensen gijzelde , sloeg de verafgelegen hoofdstad terug – met extreme vooringenomenheid. Opération Victor, een gezamenlijke operatie met SWAT-teams van vier verschillende afdelingen van het Franse leger en de politie, liep uit op een bloedbad. Acteur/regisseur Mathieu Kassovitz gebruikt deze kwalijke episode in de Franse buitenlandse politiek om vernietigende kritiek te uiten op de manier waarop zijn land omgaat met de restanten van het vroegere koloniale rijk.

Een film uit 2011, met Alexandre Steiger, Daniel Martin, Iabe Lapacas, Malik Zidi, Mathieu Kassovitz, Sylvie Testud

Categorie:

Jouw stem voor deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(Nog geen stemmen)
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “L’ordre et la morale”