# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Koning Louis XV leefde van 1710 tot 1774 en regeerde vanaf 1715. Tot hij 13 was, lag de macht in handen van zijn oudoom. Aan het begin van zijn carrière was hij zeer geliefd onder het volk en kreeg hij de bijnaam le bien-aimé. Daarna ging het vanwege het uitblijven van hervormingen en zijn immorele uitspattingen al snel bergafwaarts met zijn populariteit. Met zijn vrouw kreeg hij tien kinderen, maar hij stond erom bekend vele buitenechtelijke avontuurtjes te hebben. Een ervan, Jeanne Poisson, werd zijn geliefde en belangrijkste maitresse: ze was gedurende 19 jaar aan de zijde van de koning en had grote invloed op de Franse politiek en het leven aan het hof. Over haar zijn diverse films gemaakt en vele boeken geschreven. In 2006 kwam er een tweedelige televisieserie uit en deze versie werd recentelijk door Just Entertainment op de Nederlandse markt op dvd uitgebracht.

In Madame de Pompadour volgen we de nog jonge Jeanne Poisson d’Étiolles (Hélène de Fougerolles) – van goede komaf maar wel uit de burgerij – en zien we hoe ze na de deceptie van haar eerste huwelijk, gestuurd door haar moeder in contact probeert te komen met de verleidelijke koning Louis XV (Vincent Perez). Vanaf het begin is ze ervan overtuigd dat het haar zal lukken de koning te verleiden en bij hem op het paleis binnen te komen. Terwijl haar moeder vooral geïnteresseerd is in wat het haar zal opleveren, is Jeanne vanaf de eerste kennismaking met de koning verliefd op hem. Al snel valt de koning – een grote charmeur – voor haar. Als de koning besluit haar in de adelstand te verheffen en haar met haar dochtertje naar Versailles te halen, begint een spel dat een groot deel van de film in beslag zal nemen. Een deel van de hofhouding is namelijk fel tegen de uitspattingen van de koning en vooral de oudste zoon van Louis, die inziet hoe groot de invloed van Jeanne op de koning is, doet er alles aan om haar van het paleis weg te krijgen. Vreemd genoeg is de vrouw van Louis eerst vrij tolerant, totdat ook zij merkt dat Jeannes invloed op de koning te groot wordt.

Allerlei anonieme pesterijen, variërend van rotte vissen (Frans: poissons) in haar kamers tot het verspreiden van pamfletten over een geslachtsziekte, zetten de toon voor de film. Wanneer de meest geliefde dochter van Louis op het punt staat te overlijden, doet ze hem beloven zijn verhouding met Jeanne te verbreken. Het tweede deel van de film begint na deze belofte, die bij Jeanne inslaat als een bom. Wanneer Jeanne zwanger blijkt te zijn, en Louis haar niet uit zijn gedachten kan zetten, ondanks allerlei avontuurtjes met jonge maagden, besluit hij haar als vriendin en bondgenoot terug te halen, zonder overigens nog langer met haar het bed te delen. Zo houdt hij zich aan zijn belofte, maar heeft hij haar tegelijkertijd in zijn buurt. De invloed die ze vervolgens op hem uitoefent wordt groter en groter. Door het slim te spelen weet ze ook enkele grote bondgenoten aan het hof te krijgen.

De film Madame de Pompadour past in een grote Franse traditie van kostuumdrama’s. Vooral de periode voor de Franse revolutie is een geliefd onderwerp. Over het algemeen weten deze films de tijd waarin ze zich afspelen zeer overtuigend en met een gedoseerd gevoel voor drama, romantiek en grandeur in beeld te brengen. Ook deze film over de lieveling van Louis XV brengt de verwikkelingen aan het hof overtuigend in beeld. Voor het grootste deel is dat de verdienste van de twee hoofdrolspelers, Hélène de Fougerolles en Vincent Perez. Beiden hebben veel ervaring als acteurs en ze zijn dan ook perfect in hun rol. De Fougerolles als mooie en verleidelijke dame die bijna ongemerkt grote invloed op de koning krijgt, Perez als heerser van Frankrijk die het grootste deel van de tijd meer oog lijkt te hebben voor de pleziertjes van het koningschap dan voor de regering van een land. Begeleid door mooie muziek, met veel mooie kostuums, mooie acteurs en actrices en mooie kastelen en interieurs, weet regisseur Robin Davis (die voornamelijk televisieseries en televisiefilms maakte) een pakkend drama neer te zetten. Enig punt van kritiek is wellicht dat het allemaal wat te mooi en dramatisch is aangezet. Maar voor liefhebbers van kostuumdrama’s zal dat over het algemeen geen probleem zijn.

Madame de Pompadour duurt lang, bij elkaar zo’n drie uur, maar kan doordat het twee episodes zijn ook goed met een onderbreking bekeken worden. De film is over het algemeen vrij getrouw aan de feitelijke geschiedenis en dat maakt het nog meer het kijken waard.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Madame de Pompadour”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven