# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De in de Verenigde Staten geboren regisseur Joseph Losey zag zich in de jaren ’50 gedwongen zijn toevlucht in Europa te zoeken, na beschuldigingen banden te hebben met het communisme. Eerst kwam hij in Engeland terecht, waar hij kennismaakte met toneelschrijver Harold Pinter, die bij een aantal van zijn films als schrijver betrokken raakte. Losey maakte vervolgens ook enkele films in Frankrijk, waarvan Monsieur Klein er een was. Ondanks een vrij lauw ontvangst, vooral vanwege de portrettering van de Franse houding ten opzichte van Joden in de Tweede Wereldoorlog, behaalde de film niettemin een drietal Césars, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Acteur Alain Delon speelt de rol van Monsieur Klein, die als Fransman in hart en nieren in de problemen komt wanneer hij te maken krijgt met een naamgenoot van Joodse komaf.

Robert Klein is een welgestelde kunsthandelaar, die profiteert van de ontwikkelingen in Frankrijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Rijke Joden worden gedwongen hun kunst en antiek voor een spotprijs te verkopen om zo het land uit te kunnen vluchten. Maar op een dag ontvangt Klein een Joods krantje, dat aan hem geadresseerd is. Hij is ervan overtuigd dat er een misverstand moet zijn, hij is immers niet Joods, en heeft geen Joodse familie of vrienden. Wanneer blijkt dat de Franse politie ook toegang heeft tot de abonneelijst van het krantje, stapelen de problemen zich op voor Klein. Hij wordt van het ene op het andere moment een verdachte, en wil dan ook koste wat het kost zijn naam gezuiverd hebben. Maar hoe meer pogingen hij daartoe onderneemt, hoe meer hij de verdenking op zich laadt. Klein gaat zelf voor detective spelen, en komt zijn dubbelganger op het spoor. Het is iemand die er alles aan doet om de echte Klein in een kwaad daglicht te stellen, in de hoop zo de aandacht van de politie van zichzelf af te leiden.

De film Monsieur Klein heeft prachtig gestileerde decors, een interessant thema, degelijk camerawerk, ingetogen, beklemmend spel van Alain Delon en het ademt de sfeer van een traditionele Franse policier. Toch mankeert er iets aan de film. Het is alsof de regisseur te veel vertrouwt op de goedwillende kijker. Losey lijkt geen overhaaste conclusie te willen trekken, en laat de film dan ook twee uur lang doorslepen over een thema dat juist wel baat heeft bij enig ritme, en meer uitdieping en verduidelijking.

Voor Alain Delon, die de film ook produceerde, was Monsieur Klein een van zijn favoriete rollen, en dat is wel goed voor te stellen. Zijn ijskoude verschijning kennen we van zoveel andere films als Le cercle rouge of Un flic, waarin hij ofwel gangster ofwel rechercheur speelde. In Monsieur Klein is hij interessant genoeg geen van beide, maar juist een onschuldige die ervan wordt beschuldigd te zijn wie hij niet is. De psychologische consequenties hiervan geven zijn personage aanzienlijk meer diepte dan gewoonlijk. Je ziet hem langzaam maar zeker wegzinken in de draaikolk van het lot, en leeft met hem mee tot het laatste moment fou.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Monsieur Klein”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.