# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Pauline à la plage is een van Eric Rohmer’s populairdere films. Het leverde hem op het filmfestival van Berlijn de prijs op voor beste regisseur. De film is het derde deel in een cyclus van zes films, onder de noemer Contes et proverbes. Hij maakte de films op basis van door hem geschreven ongepubliceerde novellen, deels omdat hij aanvoelde dat de filmtaal meer geschikt was voor het soort verhalen dat hij wilde vertellen dan geschreven taal. ‘Wie teveel spreekt, doet zichzelf een misdaad’ is het motto van de film, ontleend aan de twaalfde-eeuwse dichter Chrétien de Troyes. De literaire kwaliteiten van regisseur Rohmer komen verder vooral tot uiting in de opbouw van de film. Soms doet die meer denken aan een 18e-eeuws toneelstuk dan aan een 20e-eeuwse film.

De net gescheiden Marion brengt samen met haar vijiftienjarige nichtje Pauline enkele vakantiedagen door aan de kust. Ze ontmoeten de jonge en knappe surfer Pierre, die al voor Marions huwelijk een oogje op haar had, en Henri, een man van middelbare leeftijd, die juist voor een surfles komt. De avond van hun kennismaking hebben ze met zijn vieren een lang gesprek over de liefde. Allemaal hebben ze zo hun eigen opvattingen en ervaringen. Alleen voor Pauline zijn liefde en liefdesproblemen nog relatief abstracte zaken. Ze kan zich bijvoorbeeld niet voorstellen op slag op iemand verliefd te worden. Ze wil eerst iemand goed kennen voor ze zich aan iemand verbindt. Na deze strandvakantie zal ook haar liefdesleven echter geen onbeschreven blad meer zijn. Ze maakt kennis met Sylvain, een jongen van haar leeftijd. De relaties tussen de jongeren en volwassenen blijken niet zoveel van elkaar te verschillen.

In veel opzichten doet Pauline à la plage aan een klassiek toneelstuk denken. De film begint met het openen van het hek naar het vakantiehuis en eindigt met het sluiten van het hek. Zo geeft de lokatie de grenzen aan van het verhaal. In enkele dagen tijd zullen de levens van de hoofdpersonen welliswaar niet veel veranderen, maar hun ervaringen des te meer. Vaak komen de acteurs op als in een toneelstuk en ook de montage, met chronologische, losse scènes, is coherent en gedegen. Het is dat de vrouwen in plaats van rijke kostuums weinigverhullende bikini’s dragen, anders zou je je zo in een 18e-eeuwse roman of theaterstuk wanen.

Zowel Pauline als Marion zijn op zoek naar de ideale liefde. Beiden projecteren ze dat ideaalbeeld op de mannen die er daadwerkelijk in hun leven zijn. De gedachtes die ze over die mannen hebben verschillen nogal van elkaar. Marion vindt Pauline’s keuze onbegrijpelijk, en Pauline zou Marion liever met met de jonge, passionele Pierre zien dan met vrouwenverslinder Henri.

Eric Rohmer schetst met intelligente, realistische dialogen en bewust nonchalante beelden een intens beeld van het spel der liefde. Bij tijd en wijlen is de film sensueel en zijn de acteurs betoverend. Hij richt zich op de tegenstrijdigheden in het leven van gewone mensen, zonder daarover te oordelen. Dat Marion wacht op een man met wie ze liefde op het eerste gezicht kan beleven, wil niet zeggen dat ze ondertussen in het echte leven niet onder de invloed van de charmes van Henri kan raken. Pierre doet zichzelf, naar het motto van de film, een ‘misdaad’ aan door teveel op Marion in te praten om haar uit handen van Henri proberen te houden. En wanneer de ruim twee keer zo oude Henri probeert Pauline te verleiden, is de enige verklaring: ‘ik ben een man, en jij hebt mooie benen..’

Na anderhalf uur te hebben meegeleefd met de personages uit de film, sluit het doek, en is de les van meester Rohmer ten einde. Helaas..

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Pauline à la plage”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.