# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

Pieds nus sur les limaces (‘Blootsvoets over naaktslakken’, in Nederland uitgebracht onder de titel Pieds Nus) is de tweede speelfilm van Fabienne Berthaud. In haar eerste, Frankie, was een hoofdrol weggelegd voor Diane Kruger, die op dat moment op het punt van doorbreken stond met haar rol als Helena in de film Troy. Ook in deze film speelt Diane Kruger een van de hoofdrollen. Aan haar zijde is de talentvolle actrice Ludivine Sagnier te zien, die hier in haar element is als de ietwat vreemde maar tegelijk intrigerende Lily. De film is een bewerking van het gelijknamige boek van regisseur Berthaud dat in 2004 werd gepubliceerd. Pieds nus sur les limaces kreeg behoorlijke kritieken maar werd geen groot succes in de Franse bioscopen.

Lily (Ludivine Sagnier) leeft ergens op het Franse platteland samen met haar moeder. Een groot deel van haar leven speelt zich af in een zorgeloze fantasiewereld. Haar oudere zus Clara (Diane Kruger) is het tegenovergestelde van Lily. Zij werkt op een advocatenkantoor in Parijs en is getrouwd met de gedreven advocaat Pierre. Op een dag overlijdt hun moeder plotseling, terwijl ze in haar auto zit, op weg om boodschappen te doen. Hierdoor komt Lily er alleen voor te staan. Al direct blijkt dat ze niet goed voor zichzelf kan zorgen en in haar contacten met andere mensen steeds meer bizar gedrag begint te vertonen. Eerst proberen Clara en Pierre nog ieder weekend te komen, maar het excentrieke en lichtelijk gestoorde zusje drijft langzaamaan een wig tussen de twee. Clara besluit om haar baan op te zeggen en bij Lily in te trekken. Vervolgens is het de grote vraag of de keurige en serieuze vrouw is opgewassen tegen het losbandige, roekeloze en ongecontroleerde karakter van haar zusje.

In het begin van de film denk je nog te maken te hebben met een jonge vrouw die wat laat is met volwassen worden, en als een jong meisje door de velden dwaalt, daarbij alles op haar weg met evenveel interesse benaderend. Maar gaandeweg, na het overlijden van haar moeder, wordt haar gedrag zonderlinger. Ze stopt dode dieren in de vriezer, knutselt voorwerpen van de staarten van katten en lijkt geen besef te hebben van de gevoelens van andere mensen. Zeker ten opzichte van de wat stijve schoonfamilie van Clara kan het contrast bijna niet sterker. Die tegenstelling is ook hetgene wat intrigeert aan de film. Want waar komt het gedrag van Lily precies uit voort, is ze echt gestoord, speelt ze het, of is het gewoon haar vrije karakter dat botst met de karakters van anderen?

De twee actrices in de hoofdrollen zijn uitstekend gekozen bij hun rol, het lijkt alsof de film voor hen geschreven werd. Ludivine Sagnier speelt in meer films een wat fragiel en zonderling personage en Diane Kruger hoeft weinig moeite te doen om te overtuigen als oudere, serieuzere zus, die het als haar plicht ziet de verantwoordelijkheid voor haar zusje op zich te nemen.

Pieds nus sur les limaces heeft een luchtige toonzetting maar snijdt tegelijk toch behoorlijk stevige thema’s aan. Want hoe ga je met iemand om die niet lijkt te passen in je ideale leventje en die er de oorzaak van is dat dit ideale leven wat barstjes begint te vertonen. Regisseur Berthaud legt de nadruk op de band tussen beide zussen. Een band die ervoor zorgt dat zowel Clara als Lily in de film een grote transformatie ondergaan en dichter naar elkaar toegroeien. Met blote voeten over naaktslakken lopen, als je dat nog nooit gedaan hebt, moet je het misschien maar eens doen.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Pieds nus sur les limaces”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.