# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

De Belgische regisseur Sam Garbarski maakt met Quartier Lointain een verfilming van een manga van de Japanse Jiro Taniguchi (Herinneringen). Een strip overbrengen naar het witte doek is op zich al riskant genoeg, daarbij het verhaal ook nog eens verplaatsen van een Aziatische setting naar een Westerse lijkt nog gewaagder. Garbarski slaagt er echter in de essentie te behouden en levert een opvallend ingetogen en betoverende prent af. Niet voor mensen die denken dat manga alleen om actie draait, wel voor mensen die houden van typisch Franse melancholische films.

Thomas Verniaz (Pascal Greggory) is een bekend striptekenaar van middelbare leeftijd. Zijn leven lijkt wat in een sleur geraakt, en een midlifecrisis loert om de hoek. Wanneer hij na een stripbeurs in de verkeerde trein stapt komt hij in zijn geboortedorp uit, waar hij enkele uren moet wachten op de trein naar Parijs. Hij komt een vriend van vroeger tegen en neemt de tijd om het graf van zijn moeder te bezoeken. Op de begraafplaats heeft hij een vreemde ervaring: hij komt ten val, en als hij weer opstaat bevindt hij zich plotseling in zijn jeugd, en is hij opnieuw 14 jaar oud.

Hij keert terug naar zijn ouderlijk huis en daar beleeft hij de meest zwarte dagen uit zijn kindertijd nog een keer. Hij krijgt de kans op Sylvie Dumontelle af te stappen, het meisje waarop hij altijd heimelijk een oogje had. Maar nog belangrijker, Thomas krijgt de kans ook om zijn vader ervan te weerhouden op de avond van diens verjaardag de trein naar Parijs te pakken en voorgoed uit het leven van zijn vrouw en twee kinderen te verdwijnen. Zal hij in staat zijn de loop van zijn familiegeschiedenis te veranderen en zo te voorkomen dat zijn moeder van verdriet op jonge leeftijd sterft?

Bijna iedereen vraagt het zich gedurende zijn leven wel eens af: hoe zou het zijn om met de kennis van nu weer eens terug te keren naar vroeger? Zou je dingen anders doen, zou je meer je best doen om van de mensen om je heen te houden, zou je bewuster in het leven staan? Thomas Verniaz krijgt die kans en hij probeert dat alles inderdaad. Zijn omgeving merkt dan ook de verandering die er in hem plaats lijkt te hebben gevonden, maar wijt het grotendeels aan het feit dat hij in de pubertijd belandt.

Met het gegeven van een terugkeer in de tijd kun je in feite twee kanten op in een film. Of je maakt er een film vol met speciale effecten van, waardoor het fantasy-element versterkt wordt, of je gaat voor een subtielere oplossing. Garbarski kiest voor dat laatste en dat doet waarschijnlijk het meeste recht aan de boodschap van het verhaal. Veel meer dan een terugkeer in de tijd om gedane zaken een andere wending proberen te geven, is Quartier Lointain een film waarin de hoofdpersoon zich bewuster wordt van zijn verleden en de keuzes die hij en zijn ouders vroeger maakten.

De kracht van de film zit hem vooral in de manier waarop Thomas tot nadenken wordt gedwongen en daardoor jij zelf als toeschouwer ook. De prachtige beelden van het Franse Nantua – waar de film is opgenomen – en de dromerige muziek versterken de bijzondere sfeer. Quartier Lointain duikt in het warme bad van de nostalgie en verdrinkt er niet in: het verleden blijft na deze film even ongrijpbaar als voorheen, maar de film helpt wel om juist daar even bij stil te staan.

Recensies

Er zijn nog geen beoordelingen.

Geef als eerste een beoordeling voor “Quartier Lointain”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

Bestel hier dit mooie inspiratieboek over Frankrijk »
Terug naar boven

Te koop

Fransefilms.nl is te koop. Heb jij interesse in de domeinnaam en de website? Neem contact op met info@fransefilms.nl en laat weten wat je er mee zou willen doen.