Swimming Pool

Geregisseerd door François Ozon

De Franse regisseur François Ozon weet al enige tijd ook buiten de eigen landsgrenzen indruk te maken met producties als 8 Femmes, Sous le sable, en Le temps qui reste. Voor Swimming Pool heeft hij opnieuw, na Sous le sable, de Engelse actrice Charlotte Rampling voor een hoofdrol in zijn film weten te strikken. Zij won voor haar rol de European Film Award voor beste actrice. Maar het hoogtepunt van Swimming Pool is actrice Ludivine Sagnier, die met haar rol in deze film internationaal bekend werd.

Swimming Pool is een voor een groot deel Engelstalige thriller van François Ozon. Zoals de titel doet vermoeden, speelt water een grote rol in de film. Een groot deel van de film speelt zich af in en rond het zwembad. Aan het gladde, reflecterende oppervlakte lijkt alles kalm, maar onder het water stormt het. De film begint in het regenachtige en sombere Londen, maar daalt al snel af naar het zonnige Zuid-Frankrijk. De succesvolle Engelse schrijfster van misdaadromans Sarah Morton (Charlotte Rampling), rust op advies van haar uitgever enige tijd uit in diens huis in Frankrijk. Daar, in het prachtige Provençaalse landschap rond het stadje Lacoste, komt ze in contact met Julie (Ludivine Sagnier), de dochter van haar uitgever. Onverwachts duikt deze op, terwijl Sarah Morton had verwacht het huis voor zich alleen te hebben. De mooie, nymfomane en losse jongedame heeft een voorkeur voor naaktzwemmen, zonnen, en een zwak voor mannen. De stijve Engelse schrijfster kan moeilijk met haar omgaan, en daardoor is de sfeer tussen de twee vanaf het begin gespannen.

Morton, die inmiddels inspiratie heeft gevonden voor een nieuwe misdaadroman, gaat zich langzamerhand toch steeds meer interesseren in de levensstijl en achtergrond van de jonge Julie. In het begin probeert ze haar nog te ontlopen, maar gaandeweg de film wordt de relatie tussen de twee beter. De levens van Julie en Sarah lijken meer overeenkomsten te hebben dan gedacht. In de tweede helft van de film ontwikkelt zich een ware misdaad-thriller, compleet met een moord.

De film komt in het begin langzaam op gang, de stijve en norse Sarah Morton werkt ook niet mee aan een vrolijke sfeer. In het verloop van de film komt ze echter wat meer los, en valt haar acteerprestatie ook beter te waarderen. Swimming Pool is hier en daar wat gekunsteld, en het scenario misschien iets te strak gecomponeerd. De film overtuigt vooral door het plot en het thema: de dunne scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie. Behalve een thriller is de film ook een studie naar het creatieve proces van een romanschrijver. De wat broeierige sfeer wordt gecompleteerd door de spanning die er heerst tussen de beide actrices. Ozon levert met Swimming Pool niet zijn meesterwerk, maar weet desondanks wel te intrigeren met deze subtiele karakterstudie.

Een film uit 2003, met Charles Dance, Charlotte Rampling, Emilie Gavois-Kahn, Jean-Claude Lecas, Jean-Marie Lamour, Ludivine Sagnier, Marc Fayolle, Michel Fau, Mireille Mossé

Categorie:

Beoordeel deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(totaal: 1 stemmen, gemiddeld: 7,00 )
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Swimming Pool”