Un coeur en hiver

Geregisseerd door Claude Sautet

Sommige mensen missen de gave om lief te hebben, om emoties te tonen, om relaties aan te gaan met andere mensen. Van buiten zien ze er misschien normaal uit, van binnen zijn ze anders. Un coeur en hiver is het verhaal van zo iemand. Regisseur Claude Sautet maakte een film die voortkabbelt als een sonate van Ravel – een film met een eigen sfeer en psychologische diepgang. Daniel Auteuil, Emmanuelle Béart en André Dussollier nemen de hoofdrollen op zich. Sautet won met zijn film de prijs voor beste regisseur bij de uitreiking van de Césars in 1993.

Stéphane (Auteuil) en Maxime (Dussollier) zijn vioolbouwers van enige reputatie. Stéphane is de echte vakman, die met een enkele strijkbeweging al kan horen waar het probleem zit bij een viool, en die zich het beste voelt in zijn werkplaats, ver weg van het gewone dagelijkse leven. Maxime daarentegen houdt van zijn contacten en gaat er ’s avonds vaak op uit. Op een dag ontmoet hij Camille (Béart), een jonge getalenteerde violiste. Ze worden verliefd en Maxime introduceert haar bij Stéphane. Ze brengt haar viool naar de werkplaats en wil dat deze voor een belangrijk optreden in goede staat gebracht wordt.

Stéphane werkt met haar en bezoekt haar bij de repetities, langzaam groeien ze zo naar elkaar toe. Stéphane weet hier echter moeilijk mee om te gaan en klapt emotioneel dicht. Vervolgens ontwijkt hij zowel Camille als Maxime, tot het tot een uitbarsting komt en Camille allereerst alles aan Maxime vertelt en vervolgens tegen Stéphane zegt dat ze van hem houdt.

Maar Stéphane sluit zich af en doet alsof hij haar alleen maar verleid heeft om Maxime een hak te zetten. Hoewel zijn houding anders doet vermoeden, geeft hij zijn liefde op, als uit een soort bindings- en verlatingsangst.

Un coeur en hiver zal niet iedereen erg aanspreken. Het is een typische film waarin de aandacht uitgaat naar de personages, en de ontwikkeling die ze door middel van gesprekken doormaken. Bereid je dan ook voor op vele café- en restaurantscènes, eindeloos gepraat en veel muziek. Het is een film die laat zien dat liefde niet eenvoudig is en dat menselijke relaties niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk zijn.

Daniel Auteuil is sterk in zijn rol als sociaal teruggetrokken man, met zijn ingetogen uitstraling weet hij op een juiste manier zowel af te stoten als te intrigeren. Het feit dat hij ten tijde van de film een relatie had met tegenspeelster Emmanuelle Béart zal ongetwijfeld mee hebben geholpen. Ondanks dat zijn woorden zeggen dat hij niet van haar houdt, is in elke blik en oogopslag duidelijk dat hij dat juist wel doet.

Daaruit, en uit het feit dat het van begin tot eind blijft boeien, blijkt de kracht van Un coeur en hiver. Sautet schetst een boeiend beeld van een driehoeksrelatie, waarin iemand van binnen geblokkeerd lijkt en niet in staat is te handelen zoals van hem verwacht wordt. Zoals het een goede film betaamt zit er anders dan het plot doet vermoeden wel degelijk groei in de personages, zij het een subtiele. Aan het eind kan Stéphane dan ook tot de conclusie komen dat Camille gelijk had: ‘Er is iets in me dat niet leeft.’

Een film uit 1992, met André Dussollier, Brigitte Catillon, Daniel Auteuil, Dominique De Williencourt, Elisabeth Bourgine, Emmanuelle Béart, Jean-Claude Bouillaud, Myriam Boyer, Stanislas Carré de Malberg

Categorie:

Jouw stem voor deze film:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren6 sterren7 sterren8 sterren9 sterren10 sterren
(Nog geen stemmen)
Loading...

Koop deze film »

Wat vond jij van deze film?

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf als eerste een reactie op “Un coeur en hiver”